Ana SayfaGüncel‘Panzerin frenlerinde sorun yok, direksiyon rahatlıkla manevra yapabiliyor’

‘Panzerin frenlerinde sorun yok, direksiyon rahatlıkla manevra yapabiliyor’

HABER MERKEZİ – Silopi’de, bir polis panzerinin evlerine girmesi sonucu hayatını kaybeden Yıldırım kardeşlerin ölümüne ilişkin açılan dava kapsamında yapılan olay yeri keşfinde, panzerin frenleri ve direksiyonunda sorun tespit edilmedi. Bilirkişiler, önümüzdeki günlerde ayrıntılı rapor hazırlayacak.

Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Karşıyaka Mahallesi’nde 3 Mayıs 2017 gecesi uykudaki 7 yaşındaki Muhammed ile 6 yaşındaki kardeşi Furkan Yıldırım’ın ölümüne neden olan zırhlı aracın sürücüsü polis Ömer Yeğit ve onu görevlendiren amiri Murat Maden hakkında açılan dava kapsamında önceki gün olay yeri keşfi yapılmıştı.

Daha önce 3 kez ertelenen ve mahkeme heyeti üyeleri, iki trafik bilirkişi, makine bilirkişi ile panzer sürücüsü konusunda uzman kullanıcı bilirkişi tarafından yapılan keşifteki gözlemlere dair “Keşif Zaptı” hazırlandı.

MA’dan Gökhan Altay’ın haberine göre “Keşif Zaptı”nda, Yıldırım kardeşlerin ölümüne neden olan panzerin hareket ettiği MHP İlçe Binası önünden, olayın neticelendiği ev duvarlarının görünmediği ve mahallenin kısmen sokak lambalarıyla ışıklandırıldığı kaydedildi.

Söz konusu zaptta yer alan “Keşif Mahallinin Gözlemlenmesi” kısmında ise olayın nasıl gerçekleştiğine dair şu ifadelere yer verildi:

“Karşıyaka Mahallesi, 720. Sokak üzerinde, 52. Cadde’de bulunan MHP ilçe binası önünden ilk hareketine başlayan panzerin güney doğu yönünden kuzey batı istikametine doğru eğimli caddeyi eğim aşağı olacak şekilde takiben yaklaşık 50 metre sonra yolun yay şeklinde kıvrıldığı hattı takip ederek güney yönüne 715. Sokak istikametine doğru inen asfalt yol ve devamında çıkmaz sokak ile neticelenen noktada müteveffaların bulunduğu müştekiye ait evin duvarına çarpması sureti ile söz konusu olay gerçekleştiği anlaşıldı.”

‘Panzerin frenlerinde sorun yok, direksiyon rahatlıkla manevra yapabiliyor’

“Keşif Zaptı”nda bilirkişiler tarafından, panzere ilişkin yapılan incelemelere de yer verildi.

Panzerin olay tarihinde emanete alındığı şekilde muhafaza edildiği belirtilen zaptta, uzman kullanıcı olarak hazır edilen bilirkişinin araç makine bilirkişisi eşliğinde araç üzerinde yaptıkları testler hakkında bilgilere yer verildi.

Harici akü takviyesinin ardından çalışan araç testine ilişkin ise şu tespitlerde bulunuldu:

“Çalıştırma, durma ve kalkma, hareket testleri yapıldı. Aracın çalışır halde iken frenlerinde herhangi bir sorun olmadığı, direksiyonun rahatlıkla manevra yapabildiği gözlemlendi. Araç istop ettirilerek durma halinde fren ve direksiyon testi aşamasına geçildi. Ancak aracın stop açma kapama kollarına basılmasına rağmen istop ettirilemediği anlaşıldı. Harici müdahale ile araç istop ettirildi. Bu halde iken araç eğimli alandan kısmen vites boşa alınarak bırakıldığında hareket ettiği, frene basıldığından frenleme yapabildiği görüldü.” 

Ayrıntılı rapor önümüzdeki günlerde hazırlanacak

Keşfe katılan bilirkişilerden, araçta Yıldırım kardeşlerin ölümüne sebebiyet veren bir kusur bulunup bulunmadığı, kazaya sebebiyet veren etkenin ne olduğu ve sanıkların olayda kusur durumu ve dağılımı konusunda ayrıntılı rapor düzenlemeleri istendi. Bilirkişilerin ayrıntılı raporlarının önümüzdeki günlerde, 25 Ekim tarihinde 5’inci duruşmasının görülecek olan dava dosyasına sunması bekleniliyor.

Dava hakkında

Polis Ömer Yeğit ve amiri Murat Maden hakkında “Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İddianamede yer alan Trafik Bilirkişi raporunda, zırhlı araç sürücüsü Yeğit’in, “Motorlu araç sürücü sertifikasının” bulunmadığı, bu nedenle sürücünün araç ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmaması sonucunda olayın meydana geldiği bilgisine yer verilmişti.

Yeğit, savcılığa verdiği ifadede ise kendisini “Park etmeye çalıştığım sırada araç birden stop etmesiyle birlikte rampa aşağı öne doğru 52’nci caddenin devamı 715’inci sokağa doğru gitmeye başladı. Aracın freninde ayağımı sürekli basılı tuttum. Fakat araç stop ettiği için fren sistemi çalışmadı. Aracın direksiyonu kilitlendi. Fren tertibatı işlemedi” diye savunmuştu.

Olay sonrası tutuklanan sanık polis Yeğit ilk duruşmada tahliye edilmişti.




Önceki Haber
Juventus oyuncusu Emre Can'dan cinsiyetçi sözler: 'Kadın değiliz, futbol oynuyoruz'
Sonraki Haber
Zonguldak'ta ruhsatsız maden ocağında göçük: Bir işçi yaşamını yitirdi