Ana SayfaDünyaPentagon ‘Minbiç’ konusunda net: TSK kent merkezine girmeyecek

Pentagon ‘Minbiç’ konusunda net: TSK kent merkezine girmeyecek

HABER MERKEZİ – Pentagon Sözcüsü Eric Pahon, Türkiye ile Minbiç’te yapılacak ortak devriyeler için “Türkler şehrin içine gelmeyecek” dedi.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Eric Pahon, Türkiye ile varılan mutabakat neticesinde ikinci aşama olarak duyurulan ortak devriyenin Minbiç kent merkezini kapsamayacağını söyledi.

“Ortak devriye şehir merkezinde olmayacak, şehrin dışında olacak” diyen Pahon, “Türkler şehrin içine gelmeyecek” açıklamasında bulundu.

Hürriyet’ten Cansun Çamlıbel’e konuşan Pentagon Sözcüsü Pahon, Minbiç Askeri Konseyi’ne de değindi.

Minbiç Askeri Konseyi’nin yapısının içini ‘tamamen boşaltmak istemediklerini’ kaydeden Pahon, Türkiye ile ABD’nin beraber çalışmakta mutabık kalacağı kişilerin kimler olduğunun tespit edilmesi gerektiğini söyledi, “Bu süreç üzerinde henüz çalışma aşamasındayız” diye konuştu.

Pahon, Konsey’in yüzde 60’ının Arap, geri kalan yüzde 40’ının içinde Kürtlerin bulunduğunu kaydederken, “Türkler, bu kişilerin PKK ya da YPG üyesi olmadığından emin olmak istiyor” dedi.

Son olarak ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’un, bölgeden YPG’lilerin çekildiği yönündeki açıklamasını değerlendiren Pahon, “General Dunford bölgenin güvenliğini sağlayan üniformalı YPG’lileri kastetti” ifadelerini kullandı.

Minbiç’te ne oluyor?

Türkiye ve ABD Suriye’de YPG kontrolündeki Minbiç kenti konusunda izlenecek “yol haritası” üzerinde anlaşmıştı.

Anlaşma sonrası Ankara “YPG bölgeden çekilirken elindeki silahlar da alınacak” dese de YPG Genel Komutanlığı bölgedeki güçlerinin zaten Minbiç’in kurtarılmasının ardından 16 Kasım 2016’da kentten çekildiğini belirterek “Minbiç’teki son danışma grubumuz da geri çekildi” demişti.

ABD ana gövdesini YPG’nin oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri’ni “bir kenara itmeyeceklerini” belirtirken, Minbiç Askeri Konseyi de kentte Türk askeri ya da Türkiye destekli savaşçı olmayacağını söylemişti.

Türkiye ve ABD’nin Minbiç çevresinde devriye faaliyetleri başlatırken, IŞİD’e karşı yürütülen operasyonun sözcüsü ABD’li askeri yetkili Sean Ryan başlattıkları devriyelerin birbirinden bağımsız yürütüldüğünü belirterek, “Türk askerleri Minbiç’in içine girmeyecek” demişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise uyarılara rağmen Minbiç’te yeni bir operasyonun sinyalini vererek, “Şimdi ortak devriye ve şehrin içine girme zamanı” demişti.

Previous post
Ankara'da otobüste iki kadını cinsel tacize maruz bırakan erkek tutuklandı
Next post
DSM-Şam görüşmeleri: 'Çözüm komiteleri şekilleniyor'