Ana SayfaGüncel‘Rusya İdlib’i vurdu’ iddiası: Kremlin’den açıklama, TSK’den sınıra sevkiyat

‘Rusya İdlib’i vurdu’ iddiası: Kremlin’den açıklama, TSK’den sınıra sevkiyat

HABER MERKEZİ – Rusya’nın 22 gün aranın ardından İdlib’e hava saldırısı düzenlediği iddia edildi. Savaş uçaklarına karadan Suriye ordusu güçlerinin de destek verdiği öne sürülürken, Kremlin Sözcüsü tarafından yapılan açıklamada “Operasyonel bilgiye sahip değilim” denildi. Öte yandan TSK, İdlib’e askeri bir operasyon düzenleme olasılığına karşı Suriye sınırına tank sevkiyatı başlattı.

Suriye’de rejim güçlerinin Türkiye sınırında yer alan İdlib vilayetine yakın zamanda kademeli olarak bir askeri harekât başlatacağı basına yansımıştı.

Askeri operasyon gündemdeki yerini korurken, Rusya’ya ait savaş uçaklarının İdlib’e 22 günlük aradan sonra hava saldırısı düzenlediği iddia edildi.

Söz konusu gelişme, Britanya merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) tarafından duyuruldu.

SOHR yaptığı açıklamada, “Hmeymim askeri üssünden kalkan 3 Rus savaş uçağı şu ana kadar 20 saldırı düzenledi” ifadesini kullandı.

Savaş uçaklarının hava saldırısına Suriye ordusu güçlerinin de karadan destek verdiği öne sürüldü.

Kremlin’den açıklama

İddialara ilişkin açıklamalarda bulunan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise “Bu konuda bilgi sahibi değilim” dedi.

Sputnik’in haberine göre Peskov, gazetecilerin söz konusu gelişmenin İdlib operasyonunun başladığı anlamına gelip gelmediği sorusu karşısında şunları söyledi:

“Askerilerimizin orada (Suriye) ne yaptığına ilişkin operasyonel bilgiye sahip değilim. Bu tip konularda (Rusya) Savunma Bakanlığı’na danışmanızı tavsiye ederim.”

Ayrıca Peskov, İdlib’deki silahlı grupların ellerindeki insansız hava araçlarının Rusya’nın Suriye’deki üsleri için bir tehdit olduğunu da söyledi.

Kremlin Sözcüsü, bu nedenlerle İdlib’deki durumun, 7 Eylül’de İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenecek Rusya-Türkiye-İran görüşmesinin ana gündem maddelerinden biri olacağını kaydetti.

TSK’den Suriye sınırına sevkiyat

Öte yandan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) de Suriye’de rejim güçlerinin İdlib’e askeri bir operasyon düzenleme olasılığına karşı Hatay sınırına sevkiyat başlattı.

Hürriyet gazetesinin haberine göre sınır hattına askeri personelin yanısıra M-60 tankları da gönderiliyor.

Habere göre olası bir “göç dalgası”na karşı Atme Kampı’nı genişletme ve yenileme çalışmaları sürüyor.

İdlib’de ne oluyor?

İdlib, Suriye’de silahlı muhalif güçlerin elinde kalan son büyük vilayet.

İdlib’de çok sayıda farklı örgüt bulunmakta. Ancak El Kaide üyelerinin kurduğu Heyet Tahrir Şam, Rusya destekli Suriye ordusunun operasyona hazırlandığı Türkiye sınırındaki İdlib’in yüzde 60’ını kontrol ediyor.

Öte yandan Türkiye, Rusya ve İran, Astana süreci kapsamında Suriye’de çatışmasızlık bölgeleri mutabakatı imzalamıştı. Bu kapsamda Türkiye’nin İdlib’de kurduğu 12 gözlem noktası bulunuyor.

İdlib operasyonuna karşı olan Ankara, harekâtın bir “felaket” olacağını belirterek, operasyonun gerçekleşmemesi için diplomatik çabalarını sürdürüyor.


Üçlü zirve öncesi Rusya ve İran’dan İdlib operasyonu için ‘yeşil ışık’

Previous post
Metroda ‘nü’ sansürü: ‘Uygunsuz içerik’ deyip resmin üzerini kapattırdılar
Next post
Bayrampaşa Emniyeti'nde şiddet: Kadın avukat darp edilip, üzerine silah doğrultuldu