Ana SayfaDünyaRusya’dan İdlib açıklaması: ‘Silahtan arındırılmış bölge’nin sınırları üzerinde mutabakat sağlandı

Rusya’dan İdlib açıklaması: ‘Silahtan arındırılmış bölge’nin sınırları üzerinde mutabakat sağlandı

HABER MERKEZİ – Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Türkiye ile Suriye’nin İdlib vilayetinde kurulacak ‘silahtan arındırılmış bölge’nin sınırları üzerinde mutabakat sağladığını açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’nin İdlib vilayetinde kurulacak ‘silahtan arındırılmış bölge’ye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Moskova’da konuşan Lavrov, “Rus ve Türk askeri yetkililer, önceki gün İdlib’deki silahtan arındırılmış bölgenin kesin sınırı üzerinde mutabakat sağladı. Dolayısıyla, Soçi’de varılan anlaşmaları ifa süreci, son derece aktif şekilde ilerliyor” dedi.

Rusya ve Türkiye’nin İdlib kararını ‘ara adım’ olarak nitelendiren Lavrov, ‘silahtan arındırılmış bölge’nin Suriye ordusuna ve Hmeymim üssüne saldırıları engelleyeceğini savundu.

Lavrov, El Nusra Cephesi (yeni adıyla Fetih el Şam) üyelerinin ve tüm ağır silahların Ekim ayı ortasına doğru söz konusu bölgeden çıkması gerektiğini de söyledi ancak üzerinde mutabakata varılan bölgenin sınırlarına ilişkin detay vermedi.

Ankara’dan açıklama

Lavrov’un açıklamalarının ardından Milli Savunma Bakanlığı’ndan da konuya ilişkin bir açıklama geldi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Soçi’de varılan mutabakat sonrası Rusya heyeti ile 19-21 Eylül tarihlerinde düzenledikleri toplantıda “İdlib’de silahlardan arındırılacak bölgenin sınırlarını belirlediklerini” ifade edildi.

Soçi’deki mutabakat neydi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 17 Eylül’de Rusya’nın Soçi kentinde yaptıkları görüşmenin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında Suriye’nin İdlib vilayetinde hükümet ile silahlı muhalif grupların elindeki kesimler arasında ‘silahtan arındırılmış’ bir bölge kurulmasına karar verdiklerini açıklamıştı.

Putin ile Erdoğan’ın düzenlediği basın toplantısının ardından bir açıklama yapan Rusya Savunma Bakanı Sergei Şoygu da İdlib’e askeri bir operasyon düzenlenmeyeceğini söylemişti.

Buna göre ise şu maddeler kararlaştırılmıştı;

  • 15 Ekim tarihine kadar İdlib’de silahlı muhalif gruplar ile Suriye ordusu arasında 15-20 kilometre genişliğinde silahtan arındırılmış bir bölge kurulacak.
  • Putin tarafından “radikal düşünceye sahip” gruplar olarak nitelendirilen El Nusra gibi örgütler, oluşturulacak silahsız bölgeden çıkacak.
  • 10 Ekim tarihine kadar tüm silahlı muhalif grupların ellerindeki füze sistemleri, top ve tank gibi ağır silahları bölgeden çekilecek.

İdlib’de ‘silahtan arındırılmış’ bölge kurulmasına karar verilmesinin ardından mutabakata ilişkin Ankara, Tahran ve Şam’dan açıklamalar gelmişti.

İran Dışişleri Bakanı Zarif anlaşmayı, “Suriye’yi terörist artıklarından temizlemek için önemli bir adım” diye nitelendirmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu söz konusu bölgede sadece sivillerin kalacağını vurgulayarak, “terörist gruplar çıkartılacak” demiş ve TSK tarafından bölgeye asker takviyesi yapılması gerekliliğine işaret etmişti.

Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili de mutabakatı memnuniyetle karşıladıklarını söylemişti.

Previous post
Hasta tutuklu Vefa Kartal 78 gündür ölüm orucunda
Next post
Erdoğan'ın ziyaretine 1 hafta kala: Türkiye’de tutuklu bir Almanya vatandaşı serbest bırakıldı