Ana SayfaGüncelSEGBİS’e karşı: Tutuklu avukatlar açlık grevine başladı

SEGBİS’e karşı: Tutuklu avukatlar açlık grevine başladı

HABER MERKEZİ – Yedi ayrı kentte tutuklu bulunan 17 ÇHD’li avukat, 10 Eylül’deki ilk duruşmaya bizzat katılmak istediklerini açıkladı. Mahkemenin SEGBİS kararı kalkmazsa ifade vermeyeceklerini belirten avukatlar açlık grevine başladıklarını duyurdu.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu’ndan (HHB) 17’si tutuklu 20 avukatın yargılanacağı davanın ilk duruşması 10 Eylül’de görülecek.

Bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre yedi ayrı kentte tutuklu bulunan 17 avukat, mahkemenin Ses ve Görüntü Sistemi (SEGBİS) ile ifade alınması kararı kalkmadığı takdirde ifade vermeyeceklerini açıkladı.

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, avukatların ifadesinin SEGBİS ile tutuklu bulundukları hapishanelerden alınmasına hükmetmişti.

Tutuklu avukatlar açlık grevine başladı

Davanın tutuksuz sanıklarından avukat Ezgi Çakır bianet’e yaptığı açıklamada, tutuklu avukatların bu karara karşı duruşmaya bizzat katılma talebiyle açlık grevine başladığını söyledi.

Çakır, SEGBİS ile yargılamanın sanıksız yapıldığını, bunun adil yargılama ilkesine de aykırı olduğunu belirtti.

“Soruşturma, dava, tutuklamalar İstanbul’da”

Avukat Ezgi Çakır, avukatların İstanbul’da tutuklandığını, soruşturma ve dava da İstanbul’dayken farklı kentlere gönderildiklerini anlattı:

“Mahkeme, SEGBİS’le ifade alma kararına gerekçe olarak, tutuklu kaldıkları hapishanelerin yargı çevresi dışında olmasını gösterdi. Mahkemeye getirmek yerine bulundukları hapishaneden görüntü ve sesli ve daima aksak bir sistemle ifade almayı tercih ediyorlar.

“Ancak 17 meslektaşımla beraber yargılandığımız dava, Bakırköy’de görülecek soruşturma İstanbul’da yürütüldü, avukatlar İstanbul’da tutuklandı ama yedi ayrı kentteki hapishanelere sürgün edildiler. Ve şimdi mahkeme ayrı kentlerdeler diye SEGBİS kararı verdi.”

“SEGBİS ile tüm bu temel haklar gasp ediliyor”

Çakır, SEGBİS sistemini avukatların neden reddettiğini ise “Yargılamanın temel ilkelerinden bir tanesi yüzyüzelik, bir diğeri duruşmada hazır bulunma hakkı ve ayrıca doğrudanlık. SEGBİS ile tüm bu temel haklar gasp ediliyor” diye açıkladı.

Avukat Çakır ayrıca, “SEGBİS sanıksız savunmasız yargılamanın önünü açıyor, adil yargılanma hakkının önünde, çelişmeli yargılama ilkesinin önünde büyük engel” dedi.

17 avukat yedi kentte tutuklu bulunuyor

Avukatların çoğu 12 Eylül 2017’de bürolarına yapılan polis baskının ardından gözaltına alınmış, 20 Eylül’de de tutuklanmıştı. Selçuk Kozağaçlı da 13 Kasım 2017’de tutuklanmıştı

Tutuklu avukatların isimleri ve tutuldukları cezaevleri şöyle:

  • Behiç Aşçı ve Aytaç Ünsal Burhaniye T Tipi Cezaevi
  • Şükriye Erden ve Didem Ünsal Karabük T Tipi Cezaevi
  • Naciye Demir, Barkın Timtik ve Zehra Özdemir Bolu T Tipi Cezaevi
  • Ebru Timtik ve Yağmur Evin Balıkesir T Tipi Cezaevi
  • Aycan Çiçek ve Ayşegül Çağatay Düzce T Tipi Cezaevi
  • Süleyman Gökten Tekirdağ 1 Nolu T Tipi Cezaevi
  • Engin Gökoğlu Tekirdağ 2 Nolu T Tipi Cezaevi
  • Ahmet Mandacı ve Özgür Yılmaz Edirne F Tipi Cezaevi
  • Selçuk Kozağaçlı ve Yaprak Türkmen de Silivri Cezaevi

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
10 soruda şarbon salgını
Sonraki Haber
Brezilya’daki müze yangınında bir tarih kül oldu