Ana SayfaGüncelŞule İdil Dere’nin bilirkişi raporu açıklandı: Kamyon şoförü dahil beş sanık asli kusurlu

Şule İdil Dere’nin bilirkişi raporu açıklandı: Kamyon şoförü dahil beş sanık asli kusurlu

HABER MERKEZİ – Kadıköy’de hafriyat kamyonunun çarpması sonucu hayatını kaybeden Şule İdil Dere’nin ölümüne ilişkin hazırlanan bilirkişi raporu dava dosyasına girdi. Buna göre kamyon şoförü Mümin Kılıç’ın da aralarında bulunduğu 5 sanık kazanın oluşumunda asli kusurlu bulundu.

İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Şule İdil Dere 12 Mayıs 2016 tarihinde Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda yürürken İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) ait hafriyat kamyonunun altında kalarak hayatını kaybetmişti.

Dere’nin ölümüne ilişkin Kartal’daki İstanbul 57. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, bir önceki celse mahkeme heyetinin talebi üzerine hazırlanan bilirkişi raporu dava dosyasına girdi.

Raporda, kazanın meydana geldiği noktada herhangi bir güvenlik önleminin alınmadığı, kamyonun geri geri manevra yaptığı esnada arkasında herhangi bir gözcünün bulunmadığı tespitine yer verildi.

Raporda, sürücü Mümin Kılıç ve aralarında işveren vekili konumunda bulunan yetkililerin de olduğu 4 sanığın asli kusurlu bulunduğu kaydedildi.

‘Sürücü kurallara uymadı, güvenliği tehlikeye düşürdü’

Sürücü Kılıç’ın kurallara uymadığı, yol üzerinde keyfi ve kasıtlı davranışlarda bulunarak emniyet şeridine girdiği belirtilen raporda, şöyle denildi:

“Aracın hızını hız sınırlarının üzerine çıkarttığı, arka tarafını tam göremediği halde herhangi bir gözcü kullanmadan geri geri manevra yaparak trafik güvenliğini tehlikeye düşürdüğü tespit edilmiştir.”

DHA’nın haberine göre meydana gelen kazanın, belediyenin sınırlarının içinde olduğu ve çalışma yapılan alanın yaya trafiğine kapatılmadığı da rapora yansıdı.

İşveren yetkililerinin olaydan yakın zaman önce yapılması gereken risk değerlendirmesini de yapmadığı vurgulanan raporda, “Bu denli önemli bir yükümlülüğü yerine getirmeyen işveren yetkililerinin kusuru bulunmaktadır. Yapı alanına yetkisiz kişilerin girişi engellense kazanın önüne geçilebilirdi” ifadelerine yer verildi.

‘Şule kusurlu değil’

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deniz Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün asıl işveren, İSTAÇ İstanbul Çevre Yönetimi Sanayi A.Ş.’nin de alt işveren olduğu belirtilen raporda, kusurlu bulunanlar şöyle sıralandı:

“Asıl işveren adına işyerinde çalışan ve sorumlulukları bulunan koordinatör Saffet Altındağ, saha sorumlusu Celal Yıldırım, saha sorumlusu Ergun Ata, alt işveren adına saha sorumlusu İbrahim Ruhi Kelleci asli, iş güvenliği uzmanı Zafer Karasaçlı ise tali kusurludur.”

Raporda yaşamını yitiren Şule İdil Dere ve sanık Tayfur Bingöl’ün kazanın oluşumunda kusurunun bulunmadığı belirtildi.

6 yıla kadar hapisleri isteniyor

Şule İdil Dere’nin, Mümin Kılıç yönetimindeki hafriyat kamyonunun manevra yapması ile altında kalarak hayatını kaybettiği belirtilen iddianamede, İSTAÇ (İstanbul Çevre Yönetimi Ticaret A.Ş.) yetkilileri Ruhi Kelleci ve Tayfur Bingöl, Zafer Karasaçlı, İBB Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanlığı Deniz Hizmetleri Müdürlüğü Kıyı Temizleme Şefi Saffet Altındağ, kontrol elemanı Ergun Ata, Kamil Cemal Yıldırım ve şoför Mümin Kılıç’ın, “Taksirle adam öldürme” suçundan 2’şer yıldan 6’şar yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları isteniyor.

Previous post
Erdoğan'ın ziyaretine 1 hafta kala: Türkiye’de tutuklu bir Almanya vatandaşı serbest bırakıldı
Next post
Hayvan aleminin en eski üyesi: 558 milyon yıllık fosil Dickinsonia