Ana SayfaGüncelSur Davası: Jandarma, duruşmada tecridi kınayan sanıkları darp etti

Sur Davası: Jandarma, duruşmada tecridi kınayan sanıkları darp etti

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da 19’u tutuklu 40 kişinin yargılandığı ‘Sur Davası’ duruşmasında avukatları ve ailesi dahil kimseyle görüştürülmeyen Abdullah Öcalan’a dönük tecridi kınayan sanıkların savunmaları kesildi, sanıklar jandarmalar tarafından darp edilerek duruşma salonundan çıkarıldı.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde uygulanan sokağa çıkma yasağı sırasında ilçeden tahliye edilen, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Mazlum Dolan’ın da sanıkları arasında bulunduğu 19’u tutuklu 40 kişi hakkında açılan davanın duruşması, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya sadece tutuklu sanık ve avukatları katıldı.

Oturumun başlatılması sonrası mahkeme heyetinin söz verdiği iddia makamı, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep etti.

Söz verilen sanıklar ise savunmalarında kimseyle görüştürülmeyen PKK lideri Abdullah Öcalan’ın cezaevi koşullarına değinerek, tecridi kınadı.

Jandarmadan sanıklara darp

Bunun üzerine ise Mahkeme Başkanı, “örgüt propagandası” yapıldığı gerekçesiyle sanıklardan Ömer Atalay konuştuğu sırada savunmasını kesti.

Savunması kesilen Atalay da “Savunma yaptırmıyorsanız ben duruşmadan çıkıyorum” diyerek diğer sanıklarla birlikte duruşma salonundan çıkmak istedi.

Bu sırada salondaki jandarma erleri sanıkları darp ederek salondan çıkardı.

Sanıklar, darp edildikleri sırada “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganı attı.

Yaşananlar üzerine Mahkeme Başkanı, öğleden sonra devam edilmek üzere duruşmaya ara verdi.

Dava hakkında

Diyarbakır Sur’da uygulanan sokağa çıkma yasağı sırasında Diyarbakır Valiliği’ne yapılan girişimler sonucunda açılan ‘yaşam koridoru’ndan tahliye edilen 40 kişiden 32’si tutuklanmıştı.

Siviller gözaltına alındıkları sırada ‘feci şekilde’ darp edildiklerini söylemişti.

Hazırlanan iddianamede 20 sanık hakkında “devletin birliği ve bütünlüğünü bozmak” suçlamasıyla “ağırlaştırılmış müebbet” isteniyor.

Aralarında gazeteci Mazlum Dolan’ın da bulunduğu 20 kişi ise “örgüt üyesi olmak”, “örgüt propagandası yapmak” ve “toplantı gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet” ile suçlanıyor.

28 Aralık 2017’de görülen davanın ilk duruşmasında sanıkların savunma hakkının kısıtlanması nedeniyle arbede yaşanmış, birçok tutuklu feci şekilde darp edilmişti. Bunun üzerine davanın avukatları mahkeme heyeti hakkında bir üst mahkemeye reddi hakim talebinde bulunmuş ancak bu talep reddedilmişti.

Mahkeme, dava dosyası üzerinde yaptığı inceleme sonucunda tutuklu sanık Mehmet Salih Pasin, Mehmetcan Alpaydıncı, Rıdvan Tuncer ve Mahsum Kuzu hakkında 14 Şubat’ta tahliye kararı vermişti.

16 Mayıs 2017 tarihli duruşmada aralarında gazeteci Mazlum Dolan’ın da bulunduğu 9 tutuklunun tahliyesine karar verilmişti.

15 Eylül 2017 tarihli duruşmada ise sanık avukatları ifade ve teşhis tutanaklarının yasaya aykırı bir şekilde hazırlandığını söyleyerek, müvekkillerinin tahliyesini istemişti.

Savunmaların ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vermişti.

Previous post
Ferhat Tunç'a 1 yıl 11 ay 12 gün hapis cezası
Next post
Türkiye’den İdlib’e asker takviyesi