Ana SayfaDünyaÜçlü zirve öncesi: Erdoğan ile Ruhani baş başa görüştü

Üçlü zirve öncesi: Erdoğan ile Ruhani baş başa görüştü

HABER MERKEZİ – İdlib’e yönelik operasyonun ana gündem maddesini oluşturduğu Türkiye, İran ve Rusya liderlerinin üçlü zirvesi öncesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İranlı mevkidaşı Ruhani bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üçlü zirve için gittiği Tahran’da İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya geldi.

Görüşmeye Erdoğan’ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Savunma Bakanı Hulusi Akar, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da katıldı.

Erdoğan, Ruhani ile görüşmesinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelecek.

Erdoğan-Putin-Ruhani bir araya gelecek

Bu görüşmenin ardından ise Putin, Ruhani ve Erdoğan bir araya gelerek üçlü zirve başlayacak.

Ruhani’nin evsahipliğinde yapılacak görüşmelerde, Suriye’deki son durumun ele alınması ve ana gündem maddesini de Rusya destekli Suriye ordusunun İdlib’e yönelik başlatması beklenen operasyonun oluşturacağı bekleniyor.

Liderlerin, zirvenin ardından bir basın toplantısı düzenleyeceği öngörülüyor.

İdlib’de ne oluyor?

İdlib, Suriye’de silahlı muhalif güçlerin elinde kalan son büyük vilayet.

İdlib’de çok sayıda farklı örgüt bulunmakta. Ancak El Kaide üyelerinin kurduğu Heyet Tahrir Şam, Rusya destekli Suriye ordusunun operasyona hazırlandığı Türkiye sınırındaki İdlib’in yüzde 60’ını kontrol ediyor.

Türkiye, Rusya ve İran, Astana süreci kapsamında Suriye’de çatışmasızlık bölgeleri mutabakatı imzalamıştı. Bu kapsamda Türkiye’nin İdlib’de kurduğu 12 gözlem noktası bulunuyor.

Türkiye operasyona karşı çıkarken, Rusya ve İran ise bunun Suriye’nin “terör örgütleriyle” mücadelesinde kritik önem taşıdığını söylüyor.

‘Siviller kenti terk etmeye başladı’

Öte yandan İdlib’e operasyon düzenleme olasılığı nedeniyle sivillerin bölgeyi terk etmeye başladığı da bildiriliyor.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Rusya’nın düzenlediği hava saldırısı sonrasında yüzlerce kişinin bölgeden ayrılmaya başladığını duyurdu.

Gözlemevi Başkanı Rami Abdülrahman, “Çarşamba akşam saatlerinden itibaren 180 aile, yani yaklaşık bin kişi yola koyuldu” dedi.