Ana SayfaDünyaÜçlü zirve öncesi Rusya ve İran’dan İdlib operasyonu için ‘yeşil ışık’

Üçlü zirve öncesi Rusya ve İran’dan İdlib operasyonu için ‘yeşil ışık’

HABER MERKEZİ – Rusya ve İran, İdlib’e yönelik planlanan kademeli operasyona destek verdi. İki ülkenin operasyona yaktığı ‘yeşil ışık’, Türkiye, Rusya ve İran liderlerinin Cuma günü Tahran’da gerçekleştireceği zirvenin öncesine denk geldi.

Suriye ordusunun İdlib’e yönelik düzenlemeyi planladığı askeri operasyonun ‘kademeli’ olarak yapılacağı bildirilmişti.

Suriye’de rejim güçlerinin Türkiye sınırında yer alan İdlib vilayetine yakın zamanda kademeli olarak bir askeri harekât başlatacağı basına yansımıştı.

‘Kademeli operasyona’ Rusya ve İran yeşil ışık yaktı. İki ülkenin bu hamlesi, Türkiye, Rusya ve İran liderlerinin katılımıyla Cuma günü Tahran’da düzenlenmesi planlanan Suriye zirvesi öncesine denk geldi.

DW Türkçe’deki habere göre Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Suriye hükümetinin İdlib’in kuzeyini militanlardan arındırma konusunda her tür hakka sahip olduğunu” kaydetti.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de Şam’a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyarete dair yapılan açıklamada, Şam’a giden Zarif’in Suriyeli yetkililerle görüşmeler gerçekleştirdiği belirtilerek, şunları kaydedildi:

“İran, teröristleri topraklarından uzaklaştırma çabalarında Suriye hükümetine desteğini sürdürecek, planlanan İdlib operasyonunda İran’ın istişari rolü ve Suriye hükümetine yardımı devam edecektir.

“İdlib hükümet karşıtı ayaklanmanın son kalesi. Suriye hükümeti bu felaketi sona erdirmeye kararlıdır ve bu bölgedeki teröristlere karşı savaşma hakkına sahiptir.”

Öte yandan ISNA haber ajansı Bakan Zarif’in Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşeceğini de bildirdi.

İdlib’de neler oluyor?

İdlib, Suriye’de silahlı muhalif güçlerin elinde kalan son büyük vilayet.

Suriye ordusu İdlib’e operasyon düzenlemeye hazırlanıyor. Ordu güçleri, 9 Ağustos’ta helikopterlerden bıraktığı broşürlerle harekâtın başlayacağını ilan etmişti. Broşürlerde, “Savaşın sonu yakın, sizi de Suriye’nin geri kalanı gibi yerel mutabakatlara uymaya davet ediyoruz” denmişti.

Birleşmiş Milletler (BM) ise taraflara “İdlib sivillerin kan gölüne dönmemeli” çağrısında bulunuyor.

Türkiye, Rusya ve İran, Astana süreci kapsamında Suriye’de çatışmasızlık bölgeleri mutabakatı imzalamıştı. Bu kapsamda Türkiye’nin İdlib’de kurduğu 12 gözlem noktası var.

Ankara İdlib operasyonuna karşı. Harekâtın bir “felaket” olacağını savunan Türkiye, operasyonun gerçekleşmemesi için diplomatik çabalarını sürdürüyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul'da astsubay, bir polisi öldürdü
Sonraki Haber
Kuzey Suriye'de üç dilli bir kadın radyosu: Star FM