Ana SayfaGüncelVefa Kartal 86 gündür ölüm orucunda: TTB’nin ziyaret başvurusu kabul edilmedi

Vefa Kartal 86 gündür ölüm orucunda: TTB’nin ziyaret başvurusu kabul edilmedi

HABER MERKEZİ – Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Vefa Kartal, tedavisi yapılmadığı ve hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için 86 gündür ölüm orucunda. TTB heyeti Kartal’ı ziyaret etmek istese de Adalet Bakanlığı’na yapılan başvurunun kabul edilmediği öğrenildi.

Hasta tutuklu Vefa Kartal’ın tutulduğu Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde başlattığı ölüm orucu eylemi bugün 86’ncı gününde.

18 Eylül 2017’den bu yana tek kişilik hücrede tutulan Kartal’ın sağlık durumu kritik aşamaya gelirken, kardeşi Umut Kartal ağabeyinin bilincinin kapandığını bildirmişti.

Ağırlaştırılmış müebbet cezası aldığı için görüşleri 15 günde bir yapılan Kartal’ın 10 Ekim’e kadar görüş yapması engelleniyor.

TTB heyetinin başvurusu kabul edilmedi

Türk Tabipleri Birliği’ne (TTB) bağlı İstanbul ve Tekirdağ tabip odaları cezaevine sağlık heyeti göndermek için Pazartesi günü Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulunmuştu.

Ancak heyetin, durumu kritik olan Kartal’la görüşmesi için yaptığı başvuruya olumlu yanıt gelmedi.

Neden ölüm orucunda?

Hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için 82 gündür ölüm orucunda olan Kartal’ın talepleri şöyle:

  • Temel insan haklarının sağlanması
  • Cezaevi koşullarının düzeltilmesi
  • Tedavisinin yapılması

Kartal’ın sağlık sorunları

Yaklaşık iki yıl önce, beyin lobları arasındaki damarlarda şişme olduğu için beyin cerrahisine sevk edilen Kartal’da hepatit B, prostat, yüksek tansiyon, ülser, bağırsak sorunu, alerji gibi birçok sağlık sorunu mevcut.

Hasta tutuklu Kartal, 18 Ağustos 2017 tarihinde İzmir 1 nolu F Tipi Cezaevi’ndeyken de hak ihlallerine karşı açlık grevine girmiş, bu eylemine 114’üncü günde son vermişti.