Ana SayfaÇalışma Yaşamı3. Havalimanı: ‘Koşullarda bir düzelme yok, daha da kötüye gidiyor’

3. Havalimanı: ‘Koşullarda bir düzelme yok, daha da kötüye gidiyor’

HABER MERKEZİ – Genel başkanı Özgür Karabulut’un tutuklu bulunduğu Dev Yapı-İş Sendikası’nın Genel Sekreteri Nihat Demir, webiz’de yaptığı açıklamada 3. Havalimanı’ndaki inşaat işçilerinin çalışma koşullarında herhangi bir düzelme olmadığını, koşulların daha da kötüleştiğini söyledi. Dev Yapı-İş üyesi olan ve bir süre 3. Havalimanı inşaatında çalışan Cemal Özder ise çalışma koşullarının iyileştirilmesi için daha önce de eylem yaptıklarını ve ‘kimseden emir almadıklarını’ vurguladı.

Yapımı devam eden 3. Havalimanı’nda iş cinayetlerinin durdurulması ve kötü çalışma koşullarının iyileştirilmesi için yaptıkları eylem nedeniyle Dev Yapı-İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut ile dördü İnşaat-İş Sendikası yöneticisi 28 inşaat işçisi hala tutuklu.

webiz’de Kıvanç Eliaçık’ın sunduğu “Grev Gözcüsü” isimli programa konuk olan Dev Yapı-İş Genel Sekreteri Nihat Demir ve Dev Yapı-İş üyesi inşaat işçisi Cemal Özder, 3. Havalimanı inşaatındaki son durumu değerlendirdi.

3. Havalimanı inşaatında dokuz ayı aşkın bir süre çalıştığını belirten Özder, “Maalesef 2018’de biz ölümleri durdurmak, iş cinayetlerini önlemek yerine tahta kurularıyla mücadele ediyoruz” dedi.

Çalıştığı süre boyunca defalarca eylem yaptıklarını ve seslerini duyurmaya çalıştıklarını vurgulayan Özder, koşullarının düzeltilmesi için muhatap bulamadıklarını ifade etti.

3. Havalimanı inşaatındaki son eylemin emrinin ‘dış mihraklar’ tarafından verildiği iddiasını kesin bir dille yalanlayan Cemal Özder, “Ben yıllardır sendikal mücadele veren bir işçiyim, bilinçli bir işçi olduğumu düşünüyorum. Emin olun biz kimseden emir almadık” dedi ve şunu sordu:

“Peki, 38 işçinin ölüm emrini de dış mihraklar mı verdi?”

İnşaat işçisi Cemal Özder, Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut ve işçi arkadaşlarının insanca çalışma koşulları istediği için halen tutuklu olduğunu da vurguladı.

‘3. Havalimanı şantiyesindeki koşullar daha da kötüye gidiyor’

Dev Yapı-İş Genel Sekreteri Nihat Demir de 3. Havalimanı inşaatındaki iş cinayetlerine ve ekolojik yıkıma dikkat çekti.

“Orada temel atıldığından beri işçi katliamı var. Doğa zaten talan edildi. Milyonlarca ağaç kesildi o dönem.”

Kötü çalışma koşullarına da dikkat çeken Demir, şantiye alanında herhangi bir şey olduğunda ambulansların sessizce girip çıktığını belirterek, “Biri düştüğü zaman kimseyi yaklaştırmıyorlar. İşten atmayla tehdit ediyorlar” diye konuştu.

Sendika başkanları Özgür Karabulut’un hukuksuz bir şekilde tutuklandığını da dile getiren Demir, tutuklu işçiler için İnşaat-İş Sendikası ile birlikte ortak bir platform kurduklarını ve bunun içerisinde yazar, akademisyen ve siyasi parti temsilcilerinin olduğunu belirtti.

3. Havalimanı inşaatındaki çalışma koşullarında bir düzelmenin olmadığını ve koşulların daha da kötüye gittiği yönünde bilgi aldıklarını aktaran Nihat Demir, İstanbul Yeni Havalimanı işletmecisi İGA’nın İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu’nun ‘işçiler haklıydı, sorunlardan haberim yoktu’ minvalindeki açıklamasına ise şöyle yanıt verdi:

“Koşullarda bir iyileştirme yok. Şimdi, diyor ki ‘yeni haberim oldu’. Hadi yeni haberin olmuşsa bugünden sonra koşulları iyileştir. Yaşam alanları, yemekler çok berbat, onları düzelt. Bir adım atma dahi yok.”


webiz’deki programın tamamını aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz:


Twitter

Facebook

Youtube




Önceki Haber
Ara Güler yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
"Erdoğan, Kaşıkçı vakasını 'Sünnilerin lideri' olduğu iddiasını pekiştirmek için kullanıyor"