Ana SayfaÇalışma Yaşamı3. Havalimanı’ndaki inşaat işçilerinin eylemi 2’nci gününde

3. Havalimanı’ndaki inşaat işçilerinin eylemi 2’nci gününde

HABER MERKEZİ – Üç aydır maaşlarını alamadıkları için iş bırakan 3’üncü Havalimanı’ndaki inşaat işçilerinin eylemi 2. gününde. Firmayla yapılan görüşmeler sonucu işçilere maaşların Cuma günü ödeneceği bilgisinin verildiğini belirten İYİ-SEN Genel Başkanı Öztutan, çalışma koşullarında henüz bir iyileşme olmadığını kaydetti.

3. Havalimanı işletmeci firması İGA bünyesinde faaliyet gösteren DSG’de çalışan 100’e yakın inşaat işçisinin, 3 aydır maaşlarını alamadıkları için başlattığı iş bırakma eylemi 2. gününde.

Son olarak firma ile işçiler arasında bugün bir görüşme gerçekleşti.

İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) Genel Başkanı Ali Öztutan, ödemelerin Cuma günü yapılacağı bilgisinin verildiğini, bugün bir görüşme daha yapılacağını belirterek, işçilerin maaşlarını alana kadar eylemi sürdürmekte kararlı olduklarını söyledi.

Öztutan, Eylül ayında inşaat işçilerinin protestosuna neden olan kötü çalışma koşullarında bir iyileşme olmadığını kaydetti:

 “Hem barınma, hem beslenme hem ücret konusundaki eksiklikler artarak devam ediyor. 3’üncü Havalimanı’nda kuralsız bir çalışma hakim. Yönetimin şantiye içerisinde ve dışarıda oluşturulmak istedikleri yüz farklı. İGA firmasının 14 Eylül’den bir ders çıkarmadığı aşikar. Ne kadar biz özür diliyoruz dese de hala tutukluların bulunması bu konuyu ne kadar anladığını gösteriyor. Oradaki firmalar inşaat işçilerinin haklarını gasp ederek inşaatı yükseltmeye çalışıyor.”

‘Korku ve baskıyla adaletsizliğin üzeri kapatılamaz’

Öztutan, kötü çalışma koşullarına ve şirketlere karşı sendikal örgütlenmenin önemine de vurgu yaptı.

“Bunun en önemli göstergesi 3’üncü Havalimanı’nda gerçekleşen eylemler” diyen Öztutan, “Bu eylemler inşaat işçisinin mücadelesinde yalnızca bir fragmandır. İnşaat işçisi sendikasıyla güçlüdür. Örgütlüyse güçlüdür. Örgütlü olduğunda hakkını arıyor. İnşaat işçisi iş cinayetlerine, işten çıkarmalara, kötü çalışma koşullarına karşı mücadele edecek, etmek zorunda. Buna inancımız sonsuz. Patronlar korku ve baskıyla adaletsizliğin üzerini kapatamazlar” dedi.

Ne olmuştu?

İstanbul’da açılışına sayılı günler kalan 3. Havalimanı, uzun süredir işçi cinayetleri ve kötü çalışma koşullarıyla gündeme geliyor.

Son olarak koşulların iyileştirilmesini talep eden inşaat işçilerinin kaldığı işçi koğuşlarına 15 Eylül günü sabaha karşı baskın gerçekleşmişti.

Baskında yüzlerce işçi gözaltına alınırken, yapılan eylem gerekçe gösterilerek gözaltına alınanlardan Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut ile 28 inşaat işçisi hala tutuklu.

Öte yandan havalimanındaki çalışma koşullarında bir düzelme olmadığı kaydediliyor.

Dev Yapı-İş Genel Sekreteri Nihat Demir, 3. Havalimanı inşaatındaki çalışma koşullarında bir düzelmenin olmadığı ve koşulların daha da kötüye gittiği yönünde bilgi aldıklarını belirtiyor.