Ana SayfaÇalışma Yaşamı“3. Havalimanı’ndaki inşaat işçilerinin talep listesi bir ihbarnamedir”

“3. Havalimanı’ndaki inşaat işçilerinin talep listesi bir ihbarnamedir”

HABER MERKEZİ – İnşaat sektörünü işçi cephesinden webiz’de değerlendiren Doç. Dr. Hakan Koçak, 3. Havalimanı’ndaki inşaat işçilerinin kötü çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle yaptığı eylemde kullanılan “Köle değiliz” sloganının milyonların kendisini ifade ettiği bir slogan haline geldiğini söyledi. Koçak, işçilerin madde madde sıraladığı taleplerin bir ihbarname niteliği taşıdığını kaydetti.

Yapımı devam eden 3. Havalimanı’nda iş cinayetlerinin durdurulması ve kötü çalışma koşullarının iyileştirmesi için yaptıkları eylem nedeniyle Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut ile dördü İnşaat-İş Sendikası yöneticisi 34 inşaat işçisi hala tutuklu.

webiz’de Kıvanç Eliaçık’ın “Grev Gözcüsü” isimli programının konuğu olan Doç. Dr. Hakan Koçak’a göre havaalanındaki eylemler ve tutuklamalar, ‘hem havalimanı hem inşaat emekçileri hem de genel olarak Türkiye’deki emekçilerin durumunu gösteren genel bir fotoğrafa dönüştü’.

‘Türkiye’de siyasi düzeyde yaşanan Olağanüstü Hal’in (OHAL) şantiyelerde uzun süredir yaşanmakta olduğunu’ kaydeden Koçak, bu süreci “Baskıcı emek rejimi, çok uzun saatler, çok hızlı çalışma, sağlık ve hijyen koşullarının bozukluğu, ücretlerin düzenli yatırılmaması” olarak özetledi.

“‘Köle değiliz’ artık milyonların sloganı”

Öte yandan Koçak, işçilerin madde madde sıraladığı taleplere de değindi.

Bu talepnamenin aynı zamanda bir ihbarname özelliği taşıdığını kaydeden Koçak’ın değerlendirmesi şöyle:

“Kanunlardaki maddelerin aslında işçiler tarafından talep edildiği görülüyor. Tamamı asgari olarak bu kanun ve sözleşmelerin uygulanmasına ilişkin. Demek ki bunlar uygulanmıyor. Normalde sendikal eylemler daha ötesi içindir; yani refahtan pay almak ve ücretlerin artırılması içindir. Oysa burada en asgari düzeyde kanunların uygulanması isteniyor. Dolayısıyla bu metin hem bir talepname hem de bir ihbarname olarak değerlendirmeliydi ki halen de bu böyle.”

Koçak son olarak resmi rakamlara göre işçi cinayetlerinin 37’yi bulduğu 3. Havalimanı’ndaki eylemlerin ortaya çıkardığı sonuçları şöyle anlattı:

“Geniş emekçi kitleler orada kendilerini gördü. ‘Köle değiliz’ sloganı bence milyonların kendisini ifade ettiği bir slogan haline geldi. Ama öte yandan toplumda hep var olan ve gittikçe artan sınıfsal refleksleri ve tepkileri açığa çıkardı. İşçilere son derece çirkin, dayanaksız argümanlar ve üslupla saldıran medya yazarları oldu. Gerçi ben onların toplumun geniş kesimlerini temsil etmediklerini düşünüyorum. Ancak yine de toplumun belli kesimlerinde emekçilere yönelik bastırılmış bir sınıf ırkçılığı olduğu gözüktü. ‘Bitli işçiler milli menfaatlere karşı ayaklanıyor’ diyen iktidara yakın çevreler ve bir tür muhaliflik adına ‘Oh olsun size, iktidar partisine oy verdiniz, işte bunu yaşarsınız’ diyenler. Aslında bunların, birbirine uzak gibi görünse de çok benzeyen ve aynı düzlemde yer alan sonderece elitist, saldırgan orta sınıf tepkisi olduğunu düşünüyorum.”


webiz’deki programın tamamını aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz:

Twitter

Facebook

Youtube

Previous post
Cüce gezegen sayesinde dokuzuncu gezegen bulunabilir
Next post
Gözaltındaki siyasetçi Hilmi Aydoğdu kalp krizi geçirdi