Ana SayfaEkonomi3. havalimanının ilk etabı açıldı

3. havalimanının ilk etabı açıldı

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3. havalimanının isminin ‘İstanbul’ olduğunu duyurdu. Erdoğan, Atatürk Havalimanı’nın ticari seferlere kapatılarak hizmete devam edeceğini, faaliyete kapatılan alanların ise “Millet Bahçesi” ve fuar alanına dönüştürüleceğini açıkladı.

3. havalimanının ilk etabı bugün düzenlenen törenle açıldı.

Açılışta konuşan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3. havalimanına “İstanbul Havalimanı” isminin verildiğini duyurdu.

Erdoğan, daha önce aşama aşama kapatılacağı açıklanan Atatürk Havalimanı’nın ise ticari seferlere kapalı bir şekilde havalimanı vasfını sürdüreceğini söyledi. Buna göre Atatürk Havalimanı’nın faaliyet dışındaki alanlar “Millet Bahçesi” ve fuar alanı olarak kullanıma açılacak.

“İstanbul ülkemizin en değerli markasıdır. Bu şehre yaptığımız eserin bunun için adını İstanbul verdik. Atatürk Havalimanı aynı isimle hizmet vermeyi sürdürecek. Atatürk Havalimanımız, burası tam kapasiteyle hizmete girdiğinde ticari seferlere kapanacak olmakla birlikte havalimanı vasfını koruyacak.

İstanbul Havalimanı’nın ilk etabı 90 milyon yolcu kapasiteli, bu 200 milyona kadar çıkabilecek. Tüm etapların 2028’e kadar tamamlanması öngörülüyor. Bu havalimanımız 10 yıl boyunca büyümeye devam edecek.”

Törene muhalefet partileri katılmazken, eski Başbakan Tansu Çiller’in yanı sıra eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de açılışta yer alanlar arasındaydı.

Doğa tahribatı, kötü çalışma koşulları ve iş cinayetleri

29 Ekim’de açılacağının duyurulmasıyla yapımına hız verilen 3. havalimanı, inşaatına başlandığı günden bu yana iş cinayetleri ve kötü çalışma koşullarıyla gündeme geliyor.

Limak, Kolin, Cengiz, Mapa, Kalyon Ortak Girişim Grubu’nca kurulan İstanbul Grand Airport’un (İGA) işlettiği inşaatta iş cinayeti sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının en az 38 olduğu belirtiliyor.

Ayrıca işçiler, yağmur altında uzun süre servis beklediklerini, şantiyedeki yemek ve barınma imkanlarının kötü olduğunu ve iş güvenliğinin hiçe sayıldığını kaydediyor.

İşçilerin insani çalışma koşulları nedeniyle yaptığı eylemler İGA’nın tutmadığı sözler, işten çıkarmalar ve gözaltılar ile sonuçlanırken, yapılan eylem gerekçe gösterilerek 15 Ekim günü şafak baskınıyla gözaltına alınan yüzlerce inşaat işçisinden hala tutuklu olanlar bulunuyor.

31 tutuklunun arasında Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut’un yanı sıra İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) yöneticileri de bulunuyor.

Havalimanının yapımındaki durum bu şekildeyken, yaşam savunucuları da proje alanındaki doğa tahribatına dikkat çekiyor.

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna göre yüzde 80’i orman olan alandaki inşaat “orman ekosisteminden su ekosistemine geri dönüşü olmayan doğa tahribatı yaratma riski taşıyor.”

Raporda ayrıca kirliliğin artacağı, canlı yaşamanın yok olacağı uyarısı yapılıyor ve alanda kesilecek ağaç sayısının en az 657 bin olduğu belirtiliyor.

Previous post
Merkel başbakanlık için yeniden aday olmayacak
Next post
Kürt basınının 'mamoste'siydi: Gazeteci Kadri Kaya yaşamını yitirdi