Ana SayfaDünyaABD’den Suudi Arabistan’a ‘kayıp gazeteci’ çağrısı

ABD’den Suudi Arabistan’a ‘kayıp gazeteci’ çağrısı

HABER MERKEZİ – ABD Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na giriş yapmasının ardından kendisinden haber alınamayan gazeteci Cemal Kaşıkçı için Suudi Arabistan’a ‘kapsamlı ve şeffaf bir soruşturma’ çağrısı yaptı.

Suudi Arabistan vatandaşı gazeteci Cemal Kaşıkçı’dan (Jamal Khashoggi) 2 Ekim’den bu yana haber alınamıyor.

Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na girmesinin ardından kendisinden haber alınamayan Kaşıkçı’nın kaybolmasıyla ilgili ABD’den dün akşam çeşitli açıklamalar geldi.

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bununla ilgili endişeliyim. Bu konuyu duymak hoşuma gitmiyor. Şu anda bununla ilgili hiç kimse hiçbir şey bilmiyor” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise yayımladığı yazılı açıklamada, Washington’ın müttefiki olan Suudi Arabistan’a kapsamlı ve şeffaf bir soruşturma çağrısında bulundu.

BBC Türkçe’nin haberine göre Pompeo açıklamasında, “Suudi Arabistan hükümetini Kaşıkçı’nın kaybolması ile ilgili soruşturmayı desteklemeye ve soruşturmanın sonuçları konusunda şeffaf olmaya çağırıyoruz” dedi.

“Tanınan Suud gazeteci ve Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı’nın güvenliği ve nerede olduğuyla ilgili çelişkili haberler görüyoruz” ifadesinin yer aldığı açıklamada, Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin diplomatik yollardan Riyad yönetimi ile konuyu görüştükleri belirtildi.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de “Küresel çapta gazetecilere karşı şiddet basın özgürlüğüne ve insan haklarına bir tehdittir. Özgür dünya bir cevabı hakediyor” ifadesini kullandı.


Washington Post yayınladı: Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın son görüntüsü


Ne oluyor?

Suudi Arabistan rejimine muhalif görüşleriyle bilinen gazeteci Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim’de evlilik işlemleri için başkonsolosluğa gitmişti.

Bu tarihten beri gazeteciden haber alınamıyor.

Ankara, öldürüldüğü öne sürülen Kaşıkçı’nın binadan hiç ayrılmadığı kanaatinde. Riyad yönetimi ise “Binadan ayrıldı” iddiasında.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da iddialar ile ilgili başlattığı soruşturmayı sürdürüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise son yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan yetkililerinin Kaşıkçı’nın konsolosluktan çıktığını ispatlaması gerektiğini belirtti.

Previous post
Gazeteci Kaplan: Korkmuyoruz, gerçek neyse onu yazmaya devam edeceğiz
Next post
Sağlık Bakanlığı: Hastaneye getirilen istismara uğramış çocuk sayısı 115 değil 158