Ana SayfaGüncelAltı gündür kayıp: ‘Türkiye’den gazeteci Kaşıkçı için başkonsolosluğu arama izni talebi’

Altı gündür kayıp: ‘Türkiye’den gazeteci Kaşıkçı için başkonsolosluğu arama izni talebi’

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin, 2 Ekim’den bu yana kendisinden haber alınamayan gazeteci Cemal Kaşıkçı için Suudi Arabistan’ın İstanbul başkonsolosluğunu arama izni istediği bildirildi.

Suudi Arabistan vatandaşı gazeteci Cemal Kaşıkçı’dan (Jamal Khashoggi) 2 Ekim’den bu yana haber alınamıyor.

Son olarak Türkiye’nin, Kaşıkçı için Suudi Arabistan’ın İstanbul başkonsolosluğunu arama izni istediği bildirildi.

İzin talebi haberini Britanya merkezli haber ajansı Reuters, TVS’e dayandırarak duyurdu.

Öte yandan NTV, Suudi Arabistanlı büyükelçinin dün ikinci kez Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı bilgisini geçti.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, İstanbul başkonsolosluğunun aranmasına izin vermeye hazır olduklarını açıklamıştı.

Ne olmuştu?

2 Ekim Salı gününden bu yana kendisinden haber alınamayan gazeteci ve yazar Cemal Kaşıkçı’nın, son olarak Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na girdiği belirtilmişti.

Cemal Kaşıkçı ile nişanlı olan Hatice Cengiz isimli kadın, Reuters’a yaptığı açıklamada gazetecinin konsolosluğa tekrar evlenebilmek için resmi boşanma evraklarını vermek amacıyla girdiğini, ancak 7,5 saat geçtikten sonra konsolosluktan çıkmaması üzerine polisi aradığını söylemişti.

Ankara yönetimi Kaşıkçı’nın hala konsolosluk binasında olduğuna inandıklarını belirtirken, Riyad yönetimi ise gazetecinin konsolosluk binasından ayrıldığını iddia ediyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Bizdeki bilgilere göre bu Suud vatandaşı olan kişi hâlâ Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda” demişti.

Kalın gazetecilere yaptığı açıklamada “Takip etmeye devam edeceğiz. Tüm yönleriyle bunu değerlendireceğiz. İlgili birimlerimiz istişare halinde” diye konuşmuştu.

Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu ise Kaşıkçı’nın “konsolosluk binasından ayrıldıktan sonra” kaybolduğunu söylemişti.

Son olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Kaşıkçı’nın alıkonulduğu iddiası üzerine soruşturma başlatmıştı.

Tutuklanma riski nedeniyle ABD’ye taşınmıştı

Kaşıkçı, geçmişte Suudi Arabistan’daki bir gazetede editörlük ve ülkenin eski istihbarat başkanı Prens Türki bin Faysal’a danışmanlık yapmıştı.

Ancak Riyad yönetimi ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’a karşı yazdığı muhalif yazılar sebebiyle tutuklanma riski nedeniyle bir yıl önce ABD’ye taşınmıştı.

Kaşıkçı, ABD’ye taşındığından bu yana Washington Post gazetesinde görüş yazıları yazıyordu.