Ana SayfaGüncelBahçeli ‘ittifak yok’ dedi, ikinci açıklamayla düzeltti: Cumhur İttifakı duruyor

Bahçeli ‘ittifak yok’ dedi, ikinci açıklamayla düzeltti: Cumhur İttifakı duruyor

HABER MERKEZİ – AKP ile yaşanan ‘af’ polemiği sonrası MHP lideri Bahçeli, yerel seçimlerde hiçbir ittifak niyetlerinin artık kalmadığını belirterek, “Bu kronikleşmiş süreci uzatmanın anlamı ve alemi yoktur” dedi. Bahçeli, bu açıklamasının ardından ise bir düzetme yaptı: ‘Cumhur İttifakı’ duruyor, yerel seçimde ittifak yok.

AKP ile MHP arasındaki ‘af’ çatlağı ile başlayan gerginlik, iki parti arasındaki yerel seçim ittifakının sonunu getirdi.

Partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda konuşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AKP’nin karşı çıktığı af teklifiyle ilgili  “Vazgeçmek yok geri dönüş yok” dedi ve yerel seçimlerde hiçbir ittifak niyetlerinin artık kalmadığını söyledi.

Bahçeli’nin açıklaması, dünkü ‘af’ polemikleri sonrası AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın MHP ile yerel seçimdeki olası ittifaka ilişkin, “Temelini Cumhur İttifakı’nın oluşturduğu anlayışı koruyacağız, onu devam ettireceğiz” sözlerinin üzerine geldi.

“Bizim için verilmiş sözler dönemsel ve gelip geçici değildir” diyerek AKP’ye mesaj veren Bahçeli’nin açıklaması şöyle:

“Hiçbir ittifak bir tarafın reddedilmesi ile, geri adıma zorlanması ile, yok sayılmasıyla, önermelerinin görmezden gelinmesiyle ayakta kalınmayacaktır. Hiçbir ittifak pozisyon hatırlatmasıyla, zamana oynamayla varlığını devam ve idare edilmeyecektir.

“Heyetler görüştü görüşmedi, yasal zemin vardı yoktu tartışmalarına son vermenin vakti gelmiştir. Bu kronikleşmiş süreci uzatmanın anlamı ve alemi yoktur. Herhangi bir ittifak beklentimiz, ittifak niyetimiz geldiğimiz bu aşamada artık kalmamıştır. Zoraki görüşmelerle bir yere varmanın imkanı olmayacaktır. Oyalanmaya, umutlarla oynamaya lüzum da yoktur. Kendi yolumuzu sadece kendimiz çizeceğiz.

“31 Mart 2019 seçimlerine kendi adaylarımızla kendi amblemimizle katılıp her seçim bölgesinde demokratik mücadelemizi yapacağız.”

Bahçeli’den düzeltme

MHP lideri, bu açıklamalarının ardından yeni bir açıklama daha yaparak “Cumhur İttifakı”nın devam ettiğini yerel seçimde ittifak olmadığını söyledi.

Meclis’te gazetecilere açıklamalarda bulunan Bahçeli, yerel seçimde İstanbul’da aday çıkaracaklarını da söyledi.

Ne oldu, kim ne dedi?

MHP, uzun süredir gündemde tuttuğu ‘af’ konusunu son olarak Meclis’e sunarken, söz konusu tasarı ‘Cumhur İttifakı’nda tartışmalara sebep oluyordu.

Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, Üsküdar-Sancaktepe-Çekmeköy metrosunun ikinci etabının açılış töreninde “Biz cezaevine girenlerin kapılarını rastgele açamayız. Devlete karşı işlenen suçları devlet affeder, millete karşı işlenen suçları devletin affetme yetkisi yoktur, bu böyle biline” söylemini yinelemişti.

Ardından da Erdoğan, “50 bini aşkın uyuşturucu suçlusunun cezaevlerinde olduğu günlerde, biz uyuşturucuyu affeden bir iktidar olarak mı anılacağız? Af, ne affı?” demişti.

Erdoğan’ın bu sözlerine Twitter’dan yanıt veren MHP lideri Bahçeli “Elbette kast edilen Milliyetçi Hareket Partisi’dir” dedi ve Erdoğan’ın açıklamalarının ‘fuzuli bir demagoji’ olduğunu söylemişti.

MHP’nin ‘hakir görüldüğüne’ dikkat çeken Bahçeli, bunun ‘siyasi ahlak ve basirete asla sığmayacağını’ ifade etmişti. Bahçeli açıklamasında, “Siyasi nezaket ve nezahet, aynı zamanda ittifak ruhu ve duruşu muhataplarına inkâr ve ihmal edemeyecekleri sorumluluklar yüklemektedir” ifadesini de kullanmıştı.

Bahçeli’nin sözlerine AKP’den verilen yanıtta, Erdoğan’ın Bahçeli’yi kastetmediği belirtilerek, “Cumhurbaşkanımızın hedef alınmasını reddediyoruz, kabul edilebilir bulmuyoruz. Cumhur İttifakı’nın gerektirdiği siyasi nezakete uyulmamıştır” denilmişti.

Bu gelişmelerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP ile yerel seçimdeki olası ittifaka ilişkin, “Temelini Cumhur İttifakı’nın oluşturduğu anlayışı koruyacağız, onu devam ettireceğiz” demişti.