Ana SayfaKültür-SanatBir sınır ihlali: İsmet Doğan’ın “YARIK” sergisi açıldı

Bir sınır ihlali: İsmet Doğan’ın “YARIK” sergisi açıldı

HABER MERKEZİ – İsmet Doğan’ın “YARIK” isimli kişisel sergisi C.A.M. Galeri’de açıldı. 18 Kasım’a dek sürecek olan sergi ziyaretçileri dil, temsil ve sınır üzerine düşünmeye davet ediyor.

C.A.M Galeri, İsmet Doğan’ın ‘Autos’ ve ‘Appropriation’ serilerinden oluşan işlerinin yer aldığı kişisel sergisi “YARIK”a ev sahipliği yapıyor.

Sergide yer alan çalışmalarında batı sanat tarihini ‘ucubeleştiren’ Doğan, hazır nesne olarak yeniden üretim tekniklerine de müdahale ediyor.

Doğan bu sergideki ‘Approprition’ (temellük sanatı) serisini, “Karşılaştığım, maruz kaldığım şeyi yeni bir bağlamda ele alıyorum, müdahale ediyor ve temellük edileni kendime mal ederek yeni bir bağlama oturtuyorum” sözleriyle tarif ediyor.

Sınırlarla alay etmek

“İnsan dünyasında her şeyin bir adı var ve şeyler adlarıyla mesken tutuyorlar” diyen ve insan dünyasının ‘sınırı’nın dilin sınırı ile koşutluk içinde olduğuna dikkat çeken Bekir Avcı ise sanatçının bu çalışmaları ile temsil sistemine bir çentik attığını söylüyor:

Doğan’ın ‘Autos’ serisindeki tablolarında doğaya ait olanın insansı sınırlardan taştığını görürüz. Doğan, onları yalnızca isimlerinden değil yerlerinden de ederek bunu yapıyor. Üzerlerine mıhlanmış isimleriyle tablolardaki bitki ve böceklerin haritalar üzerine yayılması tam da buna işaret. Bu, kök salmanın sınır tanımazlığı!

Doğan, sarı ve küflenmiş olan ‘şey’e “Adı Limon” ya da toz zerresi haline gelmiş olana “Adı Kelebek” diyerek emre itaati reddederken bizi de bu başkaldırıya davet ediyor. Eğer sarı ve küflenmiş olana ya da toz zerresi haline gelen ‘şey’e bir ad verilmese muhtemelen onları sarı bir leke ya da toz zerresine dönüşmüş herhangi bir ‘şey’e benzetecektik. Ama dayatılan isimler bize emrediyor: Bunun “Adı Limon”, şunun “Adı Kelebek” ve işte şuradakinin de “Adı Üzüm”.

Doğan, ‘bağlamı bir başka bağlama oturtuyor’ ve dilin sınırları ile alay ediyor. Konulan adlar ile bir yere mıhlanan ‘şey’lerin mekana şartlanışına şerh düşen Doğan, bu indirgemeciliğin karşısına kök salmadaki muazzam zamansallığı koyuyor. Doğan, bizi, mekanı aşarak zamanı düşünmeye çağırıyor. Autos, temsilin tüm sınırlarını ihlal ediyor.

4 Ekim’de açılan sergi 18 Kasım’a kadar devam edecek.

İsmet Doğan hakkında

1957 yılında Adıyaman’da doğdu. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğrenim gören Doğan, 1980’lerin sonunda Fransa Dışişleri Bakanlığı Bursu ile Paris Güzel Sanatlar Akademisi’nde eğitimini sürdürdü.

İşlerinde ‘kültür, kimlik, beden’ kavramlarını odağa alan Doğan’ın Türkiye’nin çağdaş sanat tarihinde özel bir yeri var. Sanatçı, işlerinde, Dadaizm’in kolaj, buluntu sanat, montaj ve grafiti tekniklerini kullanırken; ayna ise onun bir çok serisinde kullandığı temel malzemeler arasında.

Birçok kişisel sergisi olan sanatçı İstanbul’daki atölyesinde çalışmalarını sürdürüyor.


Adres: Çukurcuma Cad. No: 38 / A. Beyoğlu, İstanbul
Ayrıca daha ayrıntılı bir bilgi için BURAYA tıklayınız

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bardakçı'dan Gencebay'a: Cumhurbaşkanlığı Politika Kurulları’na atamalar yapıldı
Sonraki Haber
IMF, Türkiye için büyüme tahminini düşürdü