Ana SayfaGüncelBurası Eber Gölü: Su kaynaklarının önü kesilince ‘çöle döndü’

Burası Eber Gölü: Su kaynaklarının önü kesilince ‘çöle döndü’

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin en büyük tatlı su kaynaklarında biri olan Afyon’daki Eber Gölü, tamamen kuruyarak haritadan silindi. Çevresindeki köylerde yaşayanların geçimini sağladığı gölün kuruması nedeniyle zorlandıklarını kaydeden Derekarabağ Köyü Muhtarı Kandemir, “Gelen suların önünü kesip gölet ve baraj yaptılar” dedi.

Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçesinde bulunan Eber Gölü, kendisini besleyen su kaynaklarının kesilmesi üzerine tamamen kurudu.

Endemik türleri ve göçmen kuşların yuvalama alanı olmasından dolayı özel bir konuma sahip olan göl, Türkiye’nin en büyük 11. tatlı su kaynağı.

Haritadan tamamen silinen gölde kurumadan önce 146 kuş türünün yanında su yılanı, domuz, saz vaşağı, kurbağa ve balık türleri yaşıyordu.

Sultan dağları ve köylerin arasında bulunan gölün kuruması, geçimini buradan sağlayan köylüleri olumsuz etkiledi.

Köylüler, sazlardan ve kamışlardan oluşan gölden çıkarılan kamışları yurt dışına ihraç eden ve balıkçılık yapıyordu.

‘Suların önünü kesip baraj yaptılar, çöle döndü’

Eber Gölü’nün havadan görüntüsü

Göle sınırı olan Derekarabağ Köyü’nün Muhtarı Yaşar Kandemir, köylülerin geçinmekte zorlandığını belirterek, alanın en azından tarıma açılmasını istedi ve şunları söyledi:

“Sultan Dağı ve Afyonkarahisar tarafından sular geliyordu ama önünü kestiler. Gölet ve baraj yaptılar. Gölün bütün kaynaklarını kestiler. Su gelmiyor hiçbir yerden. Sadece yağmur yağarsa geliyor. Balık, balıkçılık bitti, hiçbir şey kalmadı. Sadece saz türü var şu an. Burası tarıma elverişli en azından tarıma açılsın. En az burada 10 bin dekar arazi var. Çöl oldu burası. Tarla sahibi olmayan onlarca kişi var onlara verseler herkes eker kazanır.”

’13 köy geçimini bu gölden sağlıyordu’

15 yıldır burada kamış ihracatıyla uğraştığını söyleyen Habib Pınar ise “Burada balıkçılıkta vardı, alabalık da vardı. 4 sene evvel kendi şirketimi kurdum. Burada 13 köy bu çatı kamışından yararlanıyor. Biz bu malların Avrupa ülkelerine ihracatını yapıyoruz. Buradaki vatandaş bundan geçimini sağlıyor. Kadınlar da iş sahibi oluyor, işsiz kimse kalmıyor” dedi.

Yetkililere seslenen Pınar, “Kütahya tarafından Eber Gölü’ne gelen su kaynakları var. Devletimiz bir el atarsa onları buraya ilave ederlerse bu göl kurtulur. Bu göl kurtulursa vatandaşta kurtulur. 20 bin, 30 bin insan buradan fabrika gibi ekmek yiyor” ifadelerini kullandı.

Kurumadan önce Eber Gölü

Ülkenin en önemli sulak alanlarından olan Eber Gölü kurumadan önce ise şöyleydi:


Bu haber İHA’dan derlenmiştir.