Ana SayfaÇeviriBüyük göç: Binlerce insan Orta Amerika’dan ABD’ye yürüyor

Büyük göç: Binlerce insan Orta Amerika’dan ABD’ye yürüyor

HABER MERKEZİ – Orta Amerika’da insani yaşam talebiyle ülkelerini terk eden bine yakın kişi ABD’ye doğru göç başlattı. Giderek büyüyen kafile, devletlerin tehdidine rağmen halkların verdiği destekle Meksika’yı güneyden kuzeye yürüyerek kat ederek ABD’ye ulaşmayı hedefliyor.


Çeviri-Derleme: Tolga Er


Honduras, Latin Amerika’nın en yoksul ülkelerinden biri.

Öyle ki nüfusun yüzde 65’i kötü koşullarda yaşamak zorunda bırakılırken, ülkenin ekonomik anlamda stratejik birçok noktasında asker ve polis konuşlanmış halde.

Ülkedeki gelişmeler solcu devlet başkanı Manuel Zelaya’nın 2009 yılında ordu darbesiyle devrilmesinden bu yana daha da kötüye gidiyor.

Araziler ardı ardına madencilik ve enerji plantasyonları için uluslararası şirketlere devredilirken, ekosistemin ve içme suyunun kirlenmesiyle çeşitli topluluklar evlerinden gitmek zorunda kalıyor.

Buna ilaveten yolsuzluk, sağlık sistemindeki çöküş ve cinayet oranlarındaki artış hız kazanıyor.

Bu gidişatta ABD’nin Honduras’a yönelik politikaları da rol oynuyor.

Honduras’ta önemli ölçüde ekonomik, siyasi ve askeri nüfuza sahip ABD’nin en büyük akeri üslerinden biri bu ülkede yer alıyor.

Ülkede sağcı Juan Orlando Hernández’in seçilmesiyle de gidişatın tersine dönmesi beklenmiyor.

Şimdiyse binlerce Honduraslı, kötüleşen yaşama koşulları nedeniyle ülkelerini terk ederek adım adım Meksika’nın ABD sınırına yürüyor.

ABD’ye geçmeyi hedefleyen Honduraslılar, taleplerinin insani yaşam hakkı olduğunu söylüyor.

Ne oluyor?

Honduraslılar, 13 Ekim tarihinde San Pedro Sula kentinde yürüyüş başlattı.

Yaklaşık bin kişi tarafından başlatılan göçe katılanların sayısı giderek artıyor. Birleşmiş Milletler (BM), kafiledeki sayının 7 bini aştığını belirtiyor.

BM’ye göre “bu insanlardan çoğu kuzeye doğru yürümeye niyetli.”

AJ+’ya konuşan Honduraslı bir kadın “Burada kıtlık çok ve suç fazla. Artık burada yaşanmıyor” derken, omzunda küçük bir çocuğu taşıyan genç bir erkek ise şöyle diyor:

“Planımız oraya (ABD) ulaşmak ve ailemize yardımcı olmak. Burada yaşamak hakikaten zor çünkü iş yok ve bizim çalışmamız gerek.”

Halklardan destek, devletlerden tehdit ve saldırı

Kafile, geçtiği her noktada insanların desteği ve dayanışmasıyla karşılanıyor.

Guatemala ve Meksika’daki kafilenin güzergahı üzerindeki topluluklar, örgütler ve halklar gıda ve benzeri ihtiyaçlar sunarak kafileye destek sunuyor.

Ancak halkların desteğiyle karşılaşan kafile, devletler tarafından hedef alınıyor.

Honduras-Meksika ve Guatemala-Meksika sınırlarında kafileye biber gazı ve copla saldırılırken, 36 saatlik bekleyişin ardından yalnızca 600 insanın Meksika’ya geçişine izin verildiği belirtiliyor.

Bazı kişilerin ise Meksika’ya girmek için nehri yürüyerek ve yüzerek aştığı bildiriliyor.

Kafile yürüyüşüne devam ederken, ABD Başkanı Donald Trump kafiledekileri “suçlu” ve “bilinmeyen Ortadoğulular” olarak nitelendiriyor.

Öyle ki Trump Honduras, El Salvador, Guatemala ve Meksika’yı, kafileyi durduramamaları durumunda yaptırım uygulamakla tehdit ediyor.

En yakın ABD sınır kapısına 1800 kilometre uzaklıkta bulunan göçmenler ise kuzeye doğru ilerlemeye devam ediyor.

Previous post
ABD'nin İran yaptırımları devreye giriyor, gözler Ankara'da
Next post
Erdoğan-Bahçeli restleşmesi: Seçim hamlesi mi, keskin bir dönemeç mi?