Ana SayfaDünyaBüyük göç devam ediyor: ABD’den Meksika sınırına asker sevkiyatı

Büyük göç devam ediyor: ABD’den Meksika sınırına asker sevkiyatı

HABER MERKEZİ – İnsani yaşam talebiyle 13 Ekim’de Honduras’tan yürüyüşe başlayan göçmenlerin ABD’ye doğru ilerleyişi devam ediyor. ABD Savunma Bakanlığı ise bu göçe karşı Meksika sınırına asker sevk etme kararı aldı.

Orta Amerika’da insani yaşam talebiyle ülkelerini terk eden binlerce kişi, ABD’ye doğru büyük göç başlatmıştı.

Göçmen kafilesinin ABD’ye doğru ilerleyişi devam ederken, Pentagon’un (ABD Savunma Bakanlığı) Meksika sınırına 5 bin 200 asker sevk etme kararı aldığı bildirildi.

ABD’li General Terrence O’Shaughnessy, ‘Vefakâr Vatansever’ adı verilen operasyonla hedefin Texas, Arizona ve California eyaletlerindeki tedbirleri artırmak olduğunu öne sürdü.

General O’Shaughnessy, takviye güçlerin bir hafta içerisinde yeni görev yerlerine ulaşacağını, bölgeye askerlerin yanı sıra ilave silah, helikopter, uçak ve bariyer de konuşlandırılacağını ifade etti.

“Göçmen istilası, kendilerini bekleyen ABD ordusu ile karşılaşacak” diyen ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatı üzerine, Nisan ayında da Meksika sınırına 2 bin 100 ‘ulusal güvenlik muhafızı’ gönderilmişti.

Ne oluyor?

Honduraslılar, 13 Ekim tarihinde San Pedro Sula kentinde yürüyüş başlattı.

Yaklaşık bin kişi tarafından başlatılan göçe katılanların sayısı giderek artıyor.

Birleşmiş Milletler (BM), kafiledeki sayının 7 bini aştığını belirtiyor. BM’ye göre “bu insanlardan çoğu kuzeye doğru yürümeye niyetli.”

AJ+’ya konuşan Honduraslı bir kadın “Burada kıtlık çok ve suç fazla. Artık burada yaşanmıyor” derken, omzunda küçük bir çocuğu taşıyan genç bir erkek ise şöyle diyor: “Planımız oraya (ABD) ulaşmak ve ailemize yardımcı olmak. Burada yaşamak hakikaten zor çünkü iş yok ve bizim çalışmamız gerek.”

Kafile, geçtiği her noktada insanların desteği ve dayanışmasıyla karşılanıyor. Ancak halkların desteğiyle karşılaşan kafile, devletler tarafından hedef alınıyor.

Kafile yürüyüşüne devam ederken, ABD Başkanı Trump kafiledekileri “suçlu” ve “bilinmeyen Ortadoğulular” olarak nitelendiriyor.

En yakın ABD sınır kapısına yaklaşık 1600 kilometre uzaklıkta bulunan göçmenler ise kuzeye doğru ilerlemeye devam ediyor.


Büyük göç: Binlerce insan Orta Amerika’dan ABD’ye yürüyor


Bu haberde BBC Türkçe’den de yararlanılmıştır.