Ana SayfaGüncelCNN: Suudi Arabistan, Kaşıkçı’nın ‘yanlışlıkla’ öldüğünü kabul edecek

CNN: Suudi Arabistan, Kaşıkçı’nın ‘yanlışlıkla’ öldüğünü kabul edecek

HABER MERKEZİ – CNN International, Suudi Arabistan’ın iki haftadır kayıp olan gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın “yanlış giden bir sorgu sonucu öldüğüne” dair bir rapor hazırladığını öne sürdü. ABD Başkanı Donald Trump ise Kaşıkçı’nın kaybolmasının arkasında “kontrol dışı unsurlar” olabileceğini söyledi.

Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na 2 Ekim’de giren gazeteci Cemal Kaşıkçı’dan o tarihten bu yana haber alınamıyor.

Kaşıkçı ile ilgili CNN International’dan çarpıcı bir iddia ortaya atılırken, ABD Başkanı Donald Trump’tan da yeni bir açıklama geldi.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre CNN, Suudi Arabistan’ın açıklayacağı bir raporda Kaşıkçı’nın, “yanlış giden bir sorgu sonucu öldüğünü” kabul edeceğini öne sürdü.

CNN’nin adlarını açıklamadığı iki kaynağa atıfla verdiği habere göre, “operasyonun şeffaf olmayan bir şekilde yürütüldüğüne” ilişkin ifadeler yer alan raporda, Cemal Kaşıkçı’nın Türkiye dışına kaçırılmasına çalışıldığı da kabul edilecek.

Ancak CNN’in kaynaklarından biri raporun halen hazırlanma aşamasında olduğunu ve her an değişebileceğini de vurguladı.

Trump: Kaşıkçı’nın kaybolmasının arkasında ‘kontrol dışı unsurlar’ olabilir

ABD Başkanı Donald Trump ise Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ile telefon görüşmesi sonrası Beyaz Saray’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Kaşıkçı’nın kaybolmasının arkasında “kontrol dışı unsurlar” olabileceğini söyledi.

Trump, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in, Kaşıkçı’ya ne olduğunu bilmediğini söylediğini de açıkladı.

ABD Başkanı Trump daha önce Twitter’dan yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’yu Kral Selman bin Abdulaziz ile görüşmesi için Suudi Arabistan’a göndereceğini duyurdu.

Beyaz Saray, Pompeo’nun Suudi Arabistan ziyareti sonrası Türkiye’ye de gideceğini açıkladı.

BM’den çağrı

Birleşmiş Milletler’den yapılan açıklamada ise olayın aydınlatılması için Suudi Arabistan Başkonsolosu ve konsolosluk çalışanlarının dokunulmazlığının kaldırılması talep edildi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komiseri Michelle Bachelet, Suudi Arabistan ve Türkiye’ye Kaşıkçı’nın kaybolması ve öldürülmüş olması ihtimali hakkında tüm bildiklerini açıklamaları yönünde çağrı yaptı.

2 haftadır kayıp

Washington Post yazarı da olan gazeteci Cemal Kaşıkçı’dan iki haftadır haber alınamıyor.

Ankara, Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda “sorgulandığını, işkence gördüğünü ve öldürüldüğünü” iddia ediyor. Suudi Arabistan ise bu iddiaları yalanlıyor.

Öte yandan Türkiye ile Suudi Arabistan, Kaşıkçı’nın akıbetine ilişkin soruşturmada işbirliği yapıyor. İki ülke tarafından kurulan ortak çalışma grubundaki yetkililer dün önce İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde bir araya geldi, daha sonra da Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na girip inceleme yaptı.

Yaklaşık 9 saat süren incelemelerde Cemal Kaşıkçı’ya dair izler arandı.

ABD Başkanı Trump daha önce yaptığı açıklamada ise rejime muhalif gazeteci Kaşıkçı’nın Suudi konsolosluğunda öldürüldüğünün ortaya çıkması halinde, Suudi Krallığı’nı bu durumun ciddi sonuçları olabileceği konusunda uyarmıştı.

Trump’ın tehdidine yanıt veren Suudi Arabistan da ABD’nin ekonomik yaptırım kararı alması halinde, “Suudi Krallığı’nın da bu duruma güçlü önlemlerle tepki göstereceğini” belirtmişti.

Previous post
Fransa'da sel nedeniyle en az 13 kişi hayatını kaybetti
Next post
Şimdinin ufku olarak umut – Nejat Uğraş