Ana SayfaDünyaDSM: Rejimle süren müzakereler Suriye halkının çıkarına

DSM: Rejimle süren müzakereler Suriye halkının çıkarına

HABER MERKEZİ – Şam ile temaslarda bulunan DSM’nin Eş Başkanı Umer, Suriye’deki krizin sonlanması için siyasi diyalogun önemini vurguladı. Omar, taraflar arasında sürmekte olan müzakerelerin Suriye halkının çıkarına sonuçlanacağını kaydetti.

Demokratik Suriye Meclisi (DSM-MSD) Eş Başkanı Emine Umer, Suriye’deki son siyasi gelişmeleri Hawar Haber Ajansı’na değerlendirdi.

Umer, Suriye’deki krizin sonlanması için en başarılı yöntemin siyasi diyalog olduğunu vurguladı.

DSM’nin siyasi çözüme ulaşabilmek için diyaloga açık olduğunu vurgulayan Umer, “DSM, Suriye halkının ızdırabını sonlandırma ve diyalog ile müzakere yoluyla Suriye krizine çözüm bulma amacıyla toplumun ve siyasi oluşumların tüm kesimlerini dahil eden ulusal demokratik bir siyasi projedir” sözlerini kaydetti.

Öte yandan Umer, Meclis’in, merkezi hükümet ile Kuzey ve Doğu Suriye arasında göze çarpan sorunları tartışmak üzere Suriye rejiminden yapılan çağrıya yanıt verdiğini söyledi.

Bugüne kadar yapılan görüşmelerin çözümle sonuçlanmadığını kaydeden Umer, müzakerelerin uzun bir sürece yayılabileceğini bildirdi, ancak müzakerelerin Suriye halkının çıkarına bir şekilde sonuçlanacağını söyledi.

DSM-Şam temasları

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 31 Mayıs’ta yaptığı açıklamada ülkenin kuzeyini kontrol eden güçlere diyalog çağrısında bulunmuştu.

Bu çağrıdan yaklaşık iki ay sonra, Demokratik Suriye Meclisi’nin (DSM) eski Eş Başkanı İlham Ahmed’in başkanlık ettiği DSM heyeti, Suriye hükümetinin daveti üzerine 26 Temmuz’da Şam’a gitmişti.

Demokratik Suriye Meclisi bu görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, görüşmenin ‘Suriye krizi’nin ve tüm sorunların her açıdan çözümü için geniş diyalogların başlamasının temelini oluşturmayı amaçladığını ifade etmişti.

Açıklamada, “Toplantı sonucunda diyalog ve müzakerelerin geliştirilmesi, Suriye halkı ve toplumunu tehlikeye atan şiddet ve savaşın sona ermesinin sağlanması, merkezi olmayan ve demokratik bir Suriye için yol haritasının oluşturulması amacıyla tüm alanlarda komiteler oluşturulması kararlaştırılmıştır” bilgisi paylaşılmıştı.

Şam’da Suriye rejimi ile yaptıkları görüşmeye dair bazı detaylar aktaran Demokratik Suriye Meclisi Başkanlık Konseyi Üyesi Hesen Mihemed Eli ise Afrin konusunun da yapılan ilk görüşmede masada olduğunu söylemiş, “Her iki taraf da Türk devletinin Suriye’nin hiçbir yerinde olmaya hakkı olmadığını belirtiyor” demişti.

Taraflar arasında Ağustos ayında yapılan diğer bir görüşmede de, çözüm için komitelerin şekillenmeye başladığı vurgulanırken, Demokratik Suriye Meclisi Başkanlık Konseyi Üyesi Hesen Mihemed Eli, “Rojava ve Kuzey Suriye’de sistem başarırsa Suriye’nin genelinde demokratik bir yapı oluşacak” sözlerini kaydetmişti.

Previous post
90 gündür ölüm orucunda: HDP eş başkanlarından Vefa Kartal çağrısı
Next post
Musa Çitil'in şikayetiyle haklarında dava açılan yedi gazetecinin duruşması ertelendi