Ana SayfaGüncelErdoğan’dan bir kez daha Fırat’ın doğusuna operasyon mesajı

Erdoğan’dan bir kez daha Fırat’ın doğusuna operasyon mesajı

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fırat’ın doğusuna yönelik operasyon mesajını bir kez daha yinelerken, profesyonel askerliğe ilişkin de sinyaller verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2018/8. Dönem Uzman Erbaş Komando Temel Kursiyerleri Bröve Takma Töreni’nde konuştu.

Fırat’ın doğusuna operasyon mesajını yineleyen Erdoğan, “İnşallah çok yakında, bugün brövelerini takan komandolarımızın da desteğiyle, Fırat’ın doğusundaki terör yuvalarını da darmadağın edeceğiz” dedi.

Bedelli askerlik uygulamasına da değinen Erdoğan, sözlerine “Türk Silahlı Kuvvetlerimizi hızla profesyonel bir yapıya kavuşturmaya çalışıyoruz” ifadelerini de ekledi.

“Hedefimiz kahraman ordumuzu günümüzün ihtiyaçlarına uygun şekilde uzmanlık vasıflarına sahip personel yapısına kavuşturmaktır. Ordumuzun tamamı profesyonel olsa bile her Türk evladının temel askerlik eğitiminden geçmesini önemli görüyorum. İleride o aşamaya geldiğimizde gereken kararlar verilecektir. Şu anda bedelli askerlik yapanların 3 hafta da olsa bu eğitimden geçmeleri önemlidir.”

Erdoğan, Eylül ayının son günlerinde 73. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada da Fırat’ın doğusuna operasyon mesajı vererek, “Hedefimiz Münbiç’ten Irak sınırına kadar Suriye topraklarını teröristlerden temizlemek” demişti.


BM zirvesinde konuşan Erdoğan Fırat’ın doğusuna operasyon mesajı verdi

ABD’de konuşan Erdoğan Fırat’ın doğusunu hedef aldı, Rusya’dan yardım istedi


Minbiç’e de operasyon mesajı

Daha sonra Isparta’da katıldığı toplu açılış töreninde bir konuşmaya yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kez de Minbiç’e operasyon sinyali verdi.

Erdoğan, “Şimdi de Münbiç’te kanallar açıyorlar. Bu ne demektir? ‘Biz mezarı hazırladık, gelin defin merasimini yapın.’ Oraya da girilecek” dedi ve ekledi: “Bize söz verdiler, ’90 günde burayı terk edeceğiz’ dediler, terk etmediler. Gereği yapılacak.”

Minbiç’te ne oluyor?

Türkiye ve ABD Suriye’de YPG kontrolündeki Minbiç kenti konusunda izlenecek “yol haritası” üzerinde anlaşmıştı.

Anlaşma sonrası Ankara “YPG bölgeden çekilirken elindeki silahlar da alınacak” dese de YPG Genel Komutanlığı bölgedeki güçlerinin zaten Minbiç’in kurtarılmasının ardından 16 Kasım 2016’da kentten çekildiğini belirterek “Minbiç’teki son danışma grubumuz da geri çekildi” demişti.

ABD ana gövdesini YPG’nin oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri’ni “bir kenara itmeyeceklerini” belirtirken, Minbiç Askeri Konseyi de kentte Türk askeri ya da Türkiye destekli savaşçı olmayacağını söylemişti.

Türkiye ve ABD’nin Minbiç çevresinde devriye faaliyetleri başlatırken, IŞİD’e karşı yürütülen operasyonun sözcüsü ABD’li askeri yetkili Sean Ryan başlattıkları devriyelerin birbirinden bağımsız yürütüldüğünü belirterek, “Türk askerleri Minbiç’in içine girmeyecek” demişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise uyarılara rağmen Minbiç’te yeni bir operasyonun sinyalini vererek, “Şimdi ortak devriye ve şehrin içine girme zamanı” demişti.

ABD’den son gelen açıklamada ise Minbiç’teki yönetimin ‘etnisiteye bakılmaksızın Minbiçlilerden kurulacağı’ ifade edilmişti. ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, bağımsız devriyeden ortak devriyeye geçileceğini belirtmişti.