Ana SayfaGüncelErdoğan’dan ’emeklilikte yaşa takılanlar’ açıklaması

Erdoğan’dan ’emeklilikte yaşa takılanlar’ açıklaması

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, prim gün sürelerini doldurmalarına rağmen yaş şartına takıldıkları için emekli aylığı almaya hak kazanamayanlar konusunda “Mevcut durumda dahi emeklilik sistemimiz içler acısı bir haldedir” dedi ve şu tepkiyi gösterdi: “Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yok.”

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Meclis grup toplantısında ’emeklilikte yaşa takılanlar’ konusuna değindi.

Son günlerde ’emeklilikte yaşa takılanlar’ adıyla yürütülen bir kampanya olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Hatta bunun için kurulan bir dernek dahi var. Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yoktur. Ortalama emeklilik yaşı ülkemizde 52’dir” diye konuştu.

“Mevcut durumda dahi emeklilik sistemimiz içler acısı bir haldedir. ‘Emeklilikte yaşa takılanlar’ denilen gruba giren 6,3 milyon kişi bulunuyor. Bunlardan 1 milyonu memur diğerleri kendi hesabına çalışanlardan oluşuyor. Bu teklifin ülkemize yıllık ilave maliyeti 26 milyar liradır. Erken emeklilikten yararlanacakların tamamı göz önüne alındığında toplamda 750 milyar lirayı buluyor.”

‘Siyasi ranta dönüştürülmemeli’

Emekliler konusunda ‘en büyük hizmetleri biz getirdik’ diyen Erdoğan, “Bir kesimi memnun etmek adına ülkenin tüm dengelerini bozmaya razı olamayız. Siyasi ranta dönüştürülmemelidir. Emeklilikte yaşa takılanlar diyerek kampanya yapanların önemli bir bölümü resmi veya gayri resmi olarak çalışmayı sürdüreceklerdir. Hakikat bu iken sosyal güvenlik sistemimizi bir bataklığın içerisine neden sürükleyelim? Meclis’te bunu gündeme getirenler yeniden durum değerlendirmesi yapsın” dedi.

Ne oluyor?

24 Haziran seçimleri öncesi bazı siyasi partilerin seçim beyannamesinde yer verdiği ’emeklilikte yaşa takılanlar’ sorunu, verilen kanun teklifleriyle gündemdeki yerini koruyor.

Prim gün sürelerini doldurmalarına rağmen yaş şartına takıldıkları için emekli aylığı almaya hak kazanamayanlar için açıklama yapan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da 1999’dan sonra sosyal güvenlik mevzuatında yapılan değişikliklerle emeklilik için gerekli yaş kademesinin yükseltildiği ve emekli aylığı bağlanmasının geciktirildiğini söylüyor.

“Emeklilikte yaşa takılanların durumu toplumsal bir soruna dönüşmüş durumda. Bu kapsamda kaç kişinin olduğu net olarak bilinmiyor ama bizim hesaplamalarımıza göre yaklaşık 500 bin kişiyi etkiliyor.”

Previous post
Lice’de bir mahalle muhtarı gözaltına alındı
Next post
'İstihdamsız nüfus yoksullaşma ile yüz yüze'