Ana SayfaDünyaEski FARC yöneticileri: Dönüşümün şartları üzerinde anlaşmadan silah bırakılması hataydı

Eski FARC yöneticileri: Dönüşümün şartları üzerinde anlaşmadan silah bırakılması hataydı

HABER MERKEZİ – Eski FARC yöneticileri Ivan Marquez ve Hernan Dario Velasquez, FARC mensuplarının topluma ekonomik ve sosyal olarak yeniden katılımının şartları üzerinde anlaşmadan silah bırakmanın hata olduğunu söyledi.

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC), Kolombiya’da 50 yılı aşkın süren mücadelenin ardından sivil ve siyaset hayatına geçerken, eskiden FARC’ın kontrolünde bulunan bölgelerde mülkiyet kargaşası hakim.

Öyle ki bu topraklara paramiliterlerin yerleştiği belirtiliyor, sosyal liderler ve yerli halktan aktivistler ile birlikte eski FARC mensupları öldürülüyor ve yargılanıyor.

FARC’ın silahları teslim etmesinin ardından Kolombiya topraklarında yaşanan bu durumu son olarak örgütün eski yöneticileri gündeme getirdi.

Mektubu yazanların, örgütün yaklaşık 4 aydır haber alınamayan ve Özel Barış Yargısı (JEP) duruşmalarına katılmayan yöneticilerinden başmüzakereci Ivan Marquez ve “El Paisa” kod adıyla bilinen Hernan Dario Velasquez olduğu belirtildi.

Artı Gerçek’in haberine göre ikili, böylelikle Kolombiya Senatosu’ndaki Barış Komisyonu’na yazdıkları mektupla ortaya çıkmış oldu.

Tutuklamalara ve cinayetlere tepki

Marquez ve Velasquez, eski FARC mensuplarının topluma, ekonomik ve sosyal olarak yeniden katılmalarının şartları üzerinde anlaşmadan silah bırakmalarının bir hata olduğunu ve bunun bugün karşılaşılan sorunların sebebi olduğunu kaydetti.

“Hükümetin iyi niyetine ve sözlerine safça inandık” ifadelerinin yer aldığı mektupta, “Sonu gelmeyen bir şekilde kurban edilen toplum liderleri gibi (FARC) savaşçıları da yetkililerin kayıtsızlığı karşısında tek tek öldürülüyorlar” sözleri kaydedildi.

İki eski yönetici, önceliklerinin “barış anlaşmasını düştüğü uçurumdan çıkarmak” olduğunu belirtti.

Marquez ve Velasquez, barış anlaşmasından farklı olarak taraflar arasında 5 yıl önce varılan mutabakata da atıfta bulunarak, bunun gereği olan toprak reformunun yapılmadığını da açıkladı.

Mektupta, FARC’ın sembol isimlerinden Jesus Santrich’in “uyuşturucu ticareti” suçlamasıyla tutuklanmasına tepki gösterildi. Santrich’in, ABD’den yöneltilen ‘uydurma deliller’ ile tutuklandığı iddia edildi.