Ana SayfaGüncelGazeteci ‘Mamoste’ Kadri Kaya son yolculuğuna uğurlandı

Gazeteci ‘Mamoste’ Kadri Kaya son yolculuğuna uğurlandı

HABER MERKEZİ – Gazeteci Kadri Kaya, Diyarbakır’da son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze töreninde konuşan HDP Milletvekili Tayip Temel, ‘Mamoste’nin abide yaşamının kendilerine örnek olacağını vurgulayarak, “Yaşamı özgür basın emekçileri için rehber olacaktır” dedi.

Kanser tedavisi gördüğü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde dün yaşamını yitiren gazeteci Kadri Kaya, nam-ı diğer ‘Mamoste Kadri’, Diyarbakır Yeniköy Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlandı.

Cenaze törenine basın çalışanları, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Tayip Temel, Dersim Dağ, Saliha Aydeniz ile çok sayıda siyasetçi ve oyuncu katıldı.

Mezarlıkta düzenlenen cenaze töreninde konuşan Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Sözcüsü Hakkı Boltan, Kaya’nın kararlı bir şekilde yaşamını hakikatin peşinde geçirdiğini dile getirdi.

“Mamoste bize kararlı olduğu yolu ve mücadeleyi öğretti. Biz özgür basın emekçileri olarak sonuna kadar onun yükselttiği mücadeleyi sürdüreceğiz. Apê Musa’nın ‘Êdî bese’ ifadesiyle, bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Mamoste’nin kararlılığıyla halkın haber alma hakkını savunarak, bu yolda ilerleyeceğiz. Mamoste ve arkadaşlarına söz verdik. Uğurlar olsun Mamoste.”

“Yaşamı özgür basın emekçileri için rehber olacak”

Gazeteci Kaya ile uzun yıllar birlikte çalışan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Tayip Temel de, Kaya’nın ‘Mamoste’ adını kolay almadığını vurgulayarak, şunları dile getirdi:

“Son 15 yılda kim özgür basının suyunu içmişse, Mamoste Kadri’nin emeği ile içmiştir. Mamoste’nin bu kutsal ve pak mirasını kelimelerle ifade edemeyiz. Mamoste’nin en önemli özelliği, korkusuz ve kaygısız bir şekilde hakikat mücadelesini sürdürmesidir. Özgür basın emekçilerinin koruyucusu oldu. Devletin baskılarına karşı bütün gazetecilerin önünde kendini siper eden bir isimdi. Bir kez daha söz veriyoruz; bizlere bıraktığı kutsal mücadele, özgür basın için esas miras olacaktır. Abide yaşamı bizlere örnek olacaktır. Özgür basın emekçileri için yaşamı rehber olacaktır. Özgür basın emekçilerinin, Kürt basınının ve ailesinin başı sağ olsun.”

Cenaze töreni, Kaya’nın mezarına karanfil bırakılmasıyla sona erdi.

Özgür Gündem’den DİHA’ya

Azadiya Welat ve Özgür Gündem gazetelerinin Diyarbakır temsilciğini yapan Kaya, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) da kurucularındandı. Kaya, 13 yıl boyunca Diyarbakır’da ajansın temsilciliğini yaptı.

Hakkında birçok dava açılan Kaya’ya hapis cezaları verilmiş, Kaya bu cezalar dolayısıyla cezaevine de girmişti.


Kürt basınının ‘mamoste’siydi: Gazeteci Kadri Kaya yaşamını yitirdi

Previous post
Temelli Roboski'de: Ailelere verdiğimiz söz boynumuzun borcu olsun
Next post
Kılıçdaroğlu'ndan 'EYT' teklifi: Referandum yapılsın