Ana SayfaManşetGülsüm Kav: Asıl adaletsizlik nafaka sistemine mecbur bırakan düzen

Gülsüm Kav: Asıl adaletsizlik nafaka sistemine mecbur bırakan düzen

HABER MERKEZİ – Kadın hakları savunucularının giderek artan toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştireceğini belirttiği ‘nafaka düzenlemesi’ne dair webiz‘de değerlendirmelerde bulunan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, adaletsizliğin nafaka sistemine mecbur bırakıldığı yerde başladığını vurguladı. Kav, toplumsal cinsiyet temelli gelir eşitsizliğine de değinerek, nafaka hakkı için mücadele edeceklerini söyledi.

Medeni Kanun’un 175’inci Maddesi’ndeki nafaka hakkına ilişkin yapılması planlanan düzenlemeye ilişkin ortak açıklama yapan bağımsız kadın örgütleri, söz konusu düzenlemenin kadınlara yönelik giderek artan eşitsizliği derinleştireceğine ve kadınların boşanma kararı almalarını zorlaştırarak büyük hak ihlallerine neden olacağına işaret etmişti.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, yapılması planlanan nafaka düzenlemesini webiz’deki ‘Gündem’ programında değerlendirdi.

Serpil Savumlu’ya konuşan Gülsüm Kav, “Nafaka sistemine mecbur bırakan düzen asıl adaletsiz. Nafaka istemiyoruz, kadınlar ekonomik bağımsızlık istiyor” dedi ve ekledi: “Neden bu tabloyu yaşıyoruz? Asıl sorulması gereken bu.”

Kadınlar açısından adaletsizliğin olduğunu vurgulayan Kav, şiddet oranın çok yüksek olduğu Türkiye’de kadınların boşanmaya karar vermesinin zor olduğunu ve boşanmanın temelinde de şiddet olmasına rağmen kadınların artık daha fazla boşanma yolunu seçtiğini ifade etti.

Boşanma sonucunda yasalarda cinsiyet ayrımı yapılmaksızın ekonomik olarak ihtiyacı olan tarafın nafaka almaya hakkı olduğunu belirten Kav, toplumsal cinsiyet temelli gelir eşitsizliğini vurguladı: “Neden nafakaya ihtiyaç duyan taraf hep kadın oluyor?”

“Boşanma kararı dahi almanın ‘kusur’ sayıldığı bir ülkedeyiz” diyen Gülsüm Kav, mevcut nafaka sisteminin zaten kadınlar lehine olmadığını belirtti, “Nafaka genellikle ödenmiyor. Erkekler tarafından borca bırakılıyor. Devlet bir süre sonra af çıkarıyor” dedi.

TÜİK verilerinden örnekler paylaşıp kadınların ekonomik açıdan zorluklar yaşadığını vurgulayan Kav, yetkililerin nafaka konusunda bir ‘erkeklik profili’ tarafından dile getirilen sese kulak verdiğini, oysa ki Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen “Gündem Buluşmaları: Nafaka Sistemi” isimli çalıştayda dahi böyle bir mağduriyete dair veri sunulamadığını söyledi.

Ayrıca öğrendikleri kadarıyla çalıştayda net bir sonuç çıkmadığını belirten Kav, çalıştaya katılan her farklı görüşten kadının bu konuda ortaklaşmış durumda olduğunu ve nafaka hakkını savunduklarını vurguladı.


webiz’deki programın tamamını aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz:


webiz:

Twitter

Facebook

Youtube