Ana SayfaEkonomiHükümetin enflasyonla mücadele planı: Gaza ve elektriğe 2 ay zam yok

Hükümetin enflasyonla mücadele planı: Gaza ve elektriğe 2 ay zam yok

HABER MERKEZİ – “Yatırımcı güvenini çok ileriye taşıyacağız” diyen Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, hükümetin enflasyonla mücadele programını açıkladı. Buna göre vergilerde değişiklik olmazken, elektrik ve doğalgaza yıl sonuna kadar zam yapılmayacak ve enflasyon sepetindeki ürünlere yüzde 10 oranında indirim uygulanacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, enflasyonun yüzde 25’lere dayanmasının ardından “Enflasyonla Topyekun Mücadele” başlıklı kampanyanın detaylarını İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde açıkladı.

Geçtiğimiz haftalarda açıkladığı ‘Yeni Ekonomi Programı’ (YEP) kapsamında hazırladıkları kampanyayı tanıtan Albayrak, kampanya hazırlık sürecinde özel sektörden ‘destek ve sahiplenme’ gördüklerini söyledi.

İş dünyası temsilcileri ile bakanların katıldığı toplantıda konuşan Albayrak, “Tüm firmalarımızdan asgari yüzde 10 indirim yapmalarını talep ettik. Yüzde 10 indirim enflasyon sepetindeki tüm ürünleri kapsıyor” diye konuştu.

“Yatırımcı güvenini çok ileriye taşıyacağız” diyen Albayrak’ın açıklamasına göre hükümetin atacağı adımlar şöyle:

  • Sözleşmelerde Türk Lirası’na geçiş, tüketici kredileri ve kredi kartı taksit oranlarına sınırlama getirildi.
  • Program kapsamında ‘enflasyonlamucadele.org’ adında bir site kuruldu.
  • Elektrik ve doğalgaza yıl sonuna kadar zam yapılmayacak.
  • Bankalar, 1 Ağustos’tan itibaren geçerli olmak üzere yüksek faizlerde kullandırılan kredilerin faizini yüzde 10 düşürecek.
  • Şirketlerin işten çıkarması önlenecek.
  • Fiyat takibi için ürün gözetimi kurulacak.
  • Hal yasasında değişiklik yapılacak.
  • Kira zammı üst sınırı tüketici fiyatlarına göre belirlenecek.
  • Enflasyon sepetindeki ürünlere 3 ay boyunca yüzde 10 indirim uygulanacak.

İktisatçılar ne diyor?

Bakan Albayrak’ın açıkladığı enflasyonla mücadele programını Twitter üzerinden değerlendiren kimi iktisatçıların görüşleri şöyle:

Vergi uzmanı Ozan Bingöl

“Keşke sayın bakan da, enflasyon ile topyekün mücadeleye bazı vergi tutar ve oranlarını indirerek katılsaydı.”

İktisatçı Uğur Gürses

“Kamu da maktu vergileri yüzde 10 indirecek mi? Yılbaşında artırmadan devam edecek mi? Şirketler yüzde 10 indirim yaptıkları ürünleri kamuoyu ile paylaşacaklar değil mi?”

İktisatçı Mustafa Sönmez

“Yüzde 30-35 e giden enflasyonda kendilerine kusur bulmak yerine spekülatör, aracı, fırsatçı türü düşmanlar icat ettiler. Yahu enflasyonun yüzde 10’un altında olduğu önceki yıllarda, bu aracı yoktu da bu sene mi zuhur etti? Ne mantıksız bir güruhsunuz. Size nasıl inansınlar?”

Banu Kıvcı Tokalı

“Enflasyonla Topyekün Mücadele Programına yüksek katılım durumunda, yıllık enflasyonun yıl sonuna kadar yükseliş trendini kırması mümkün. Ancak, kurdaki istikrar kazanma eğiliminin devamı gerekiyor #enflasyon #kur #topyekün”

Previous post
Vefa Kartal ölüm orucunu 96'ncı günde sonlandırdı
Next post
Erdoğan'a sordu: Sana cahil dedi, damadına tazminat davası açacak mısın?