Ana SayfaEkonomiİşsizlik Fonu’ndan kamu bankalarına 11 milyar TL kaynak aktarıldı

İşsizlik Fonu’ndan kamu bankalarına 11 milyar TL kaynak aktarıldı

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, İşsizlik Fonu’ndaki 11 milyar TL’nin üç kamu bankasına kaynak olarak aktarıldığını doğruladı.

Türkiye ekonomisindeki kötü gidişat sürerken, İşsizlik Fonu’ndan alınan 11 milyar Türk Lirası’nın kamu bankalarına sermaye yapıldığı iddia edilmişti.

İddiayı gündeme getiren isim iktisatçı Uğur Gürses olmuştu.

Gürses, İşsizlik Fonu’nun elinde tuttuğu Hazine tahvillerini piyasa faizinin çok altında bir faiz oranı ile sattığını, söz konusu tutarın aynı günlerde Halkbank, Vakıfbank ve Eximbank’ın tahvil ihraç tutarları ve faiz oranları ile birebir örtüştüğünü belirtmişti.

Söz konusu iddiayı Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın doğruladı.

Gazetecilerin konuya ilişkin sorusunu dün yanıtlayan Kalın’a göre yapılan bu işlem, “kamu kaynaklarının etkin kullanımı”.

“Kamu fonları devletin içerisinde zaman zaman farklı yerlerde kullanılmıştır. Geçmişte de bu oldu. Özal döneminden beri bu tür uygulamalar yapılmıştır, AK Parti dönemlerinde de yapılmıştır. Geçen sene de buna benzer birtakım kaydırmalar yapılmıştır. Burada herhangi bir risk, tehlike söz konusu değil. Yani kamu kendi içindeki kaynakları farklı birimlerde kullanacak şekilde birtakım tedbirler, tasarruflar alabilmektedir. Bu uygulama da ondan farklı bir şey değil. Buradan daha farklı anlamlar çıkartılması doğru olmaz. Tam tersine, aslında bu kamu kaynaklarının daha etkin kullanılması anlamında atılmış bir adım. Burada herhangi bir kayıp, risk söz konusu değil.”

Sayıştay raporundaki tespit

Öte yandan Sayıştay’ın 2017 Yılı Mali Denetim Raporu’nda, İşsizlik Fonu’nun gelir-gider kayıtlarında ‘uyumsuzluk’ tespit edildiği bildirilmişti.

Raporda, gelir-gider modülündeki ‘ödeme’ tablosunda 51 milyar 640 milyon 163 bin 370 lira 80 kuruş TL tutarında ilave bir tahsilat bulunduğu, bu hatalı tahsilat kaydına ilişkin tutarın muhasebe kayıtlarına yansımadığı belirtilmişti.

İşsizlik Sigortası Fonu, Ağustos sonu itibarıyla yaklaşık 124.3 milyar TL büyüklüğünde ve fonun maddi ve mali varlığının yüzde 89.05’i tahvil yüzde 10,95’i ise mevduattan oluşuyor.




Önceki Haber
Mahalleli üst geçit istemişti: Trenin çarptığı Hatice Çakmak yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
2018'de iş yeri kapanışları arttı