Ana SayfaEkonomi‘İstihdamsız nüfus yoksullaşma ile yüz yüze’

‘İstihdamsız nüfus yoksullaşma ile yüz yüze’

HABER MERKEZİ – Halkların Demokratik Partisi, TÜİK’in açıkladığı işsizlik ve istihdam oranlarına dikkat çekerek, Türkiye ekonomisine ilişkin son verileri hatırlattı ve “İstihdamsız nüfus yoksullaşma ile yüz yüzedir” diye belirtti.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Emek, Ekonomi ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün açıkladığı hane halkı işgücü verilerine ilişkin uyarılarda bulundu.

TÜİK verilerine göre, sigortasız çalışan sayısının 10 milyonun üzerine çıktığını, geniş tanımlı işsiz sayısının 6 milyon 310 bin kişiye yükseldiğini belirten Kubilay, yaptığı yazılı açıklamada “Mevsimsel etkilerden arındırılmış istihdam verisi düşmüş, gençlerde ve üniversitelilerde işsiz sayısı yeniden 1 milyonun üzerine çıkmıştır. İstihdamsız nüfus yoksullaşma ile yüz yüzedir” dedi.

Türkiye ekonomisindeki son verileri de hatırlatan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı, “Üretim artmadan cari fazla vermeye başlayan ekonomide, kriz yoksullaştırmaktadır” dedi ve şöyle devam etti:

“Ortaya çıkan ekonomik koşullar nedeniyle, gelecek dönemde asgari ücretlilerin enflasyona karşı korunması zorunluluk halini almıştır.

– İşsizlerin işsizlik sigortası fonundan yararlandırılması kolaylaştırılmalıdır.

– AKP’nin emekçilerden aldığı vergi ve vergi benzeri kesintiler durdurulmalıdır.

– İşsizliğe karşı ücretler korunarak çalışma saatleri kısaltılmalı haftalık 35 saate indirilmelidir. 

– Emekçilerin aleyhine olan ‘Zorunlu Bireysel Emeklilik’ uygulamasına son verilmelidir. İşçileri, emekçileri ‘Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi’nden çıkmaya ve gasp edilen emeklerini korumaya çağırıyoruz.”

Açıklama şu çağrıyla sonlandırıldı: “HDP olarak, işçileri, emekçileri, kadınları, gençleri, emeklileri, öğrencileri, işsizleri, esnafı, çiftçiyi, bütün kriz mağdurlarını kazanımlarını korumak, krizin faturasının emekçilerin ve ezilenlerin sırtına yıkılmasını önlemek için birleşik mücadeleye çağırıyoruz.”


88 bin kişi daha: TÜİK’in hesabına göre işsizlik arttı

DİSK-AR: İşsiz sayısındaki artış TÜİK’in açıkladığının iki katından fazla


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Erdoğan'dan 'emeklilikte yaşa takılanlar' açıklaması
Sonraki Haber
'Sosyalist Tartışma' toplantıları 18-20 Ekim tarihleri arasında İstanbul'da