Ana SayfaÇalışma Yaşamıİzlandalı kadınlar cinsiyete dayalı ücret eşitsizliğine karşı meydanlara çıkıyor

İzlandalı kadınlar cinsiyete dayalı ücret eşitsizliğine karşı meydanlara çıkıyor

HABER MERKEZİ – İzlanda’da kadınlar cinsiyetler arasındaki ücret eşitsizliğini protesto etmek için yarın iş bırakarak alanlara çıkacak.

İzlanda’da kadınlar yarın saat 14.55’de işyerlerindeki cinsiyetler arasındaki ücret eşitsizliğini protesto etmek için iş bırakma eylemi düzenleyecek.

Erkeklerden yüzde 26 oranında daha az ücret aldıklarını belirten kadınlar, iş bırakarak meydanlara çıkacak.

Kadınlar başkent Reykjavik’in yanı sıra Akureyri, İsafjördur, Keflavik ve Egilssatir kentlerinde de gösteriler düzenleyecek.

Kadınların talepleri; kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farklılığının sıfırlanması, iş yaşamında cinsel taciz ve tecavüzlerin engellenmesi için önlemler alınması ve kadınların yoğun olarak çalıştığı sektörlerde yöneticilerin de kadın olması.

Eşitlik yasası 2020’de yürürlüğe girecek

Kadınların uzun yıllardan beri sürdürdükleri grev ve gösteriler sonucu bu alanda kazanım elde edildi.

Mart ayında İzlanda Parlamentosu, kadın ve erkeklere eşit ücret ödenmesini öngören yasayı kabul etti. Ancak yasa 2020 yılında yürürlüğe girecek.

Bu yasa işverenlere cinsiyet, etnik köken ve cinsel eğilimlerinden bağımsız olarak tüm çalışanlara aynı ücreti ödeme yükümlülüğü getiriyor.

Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte 25’den fazla işçi çalıştıran işverenler, kurumlara müracaat edip kadın ve erkeklere eşit ücret ödediklerini gösteren belgeleri verip sertifika alacak. Sertifikası olmayan kamu ve özel kuruluşlar para cezasına çarptırılacak.

Kadınların uzun yıllara dayanan mücadelesi

Kadınlar eşit ücret için uzun yıllardır mücadele veriyor. İlk olarak bundan 41 yıl önce 24 Ekim 1975’te İzlandalı kadınlar, kadınların toplumsal yaşama katkı sunduğu kabul edilmediği için sokağa çıkmışlardı. Bu eylemden 5 yıl sonra İzlanda devlet başkanı ilk defa kadın seçildi.

Bugün ise kadınlar, cinsiyet farklılığından dolayı maaş ücretleri arasında yaşanan eşitsizliği protesto etmek için sokaklara çıktı. Kadınlar 14.38’de iş bıraktı ve Austurvöllur’de 15.15’te toplanmaya başladı.

ASÍ (İzlanda İşçi Konfederasyonu) Başkanı Gylfi Arnbjörnsson, 60 yıldır cinsiyet farklılığından dolayı eşitsiz bir şekilde devam etmesinden dolayı bu eylemi gerçekleştirdiğini söylüyor.

Bu eylem 2005 yılında ilk kez düzenlendiğinde İzlandalı kadınlar 14.08 iş yerlerini terk etti, 2010’da ikinci kez düzenlendiğinde ise 14.25.

Bu oranlara göre her yıl ortalama üç dakika ekleniyor. Eğer eğilim değişmemeye devam ederse, cinsiyete dayalı ücret farkı İzlanda’da 2068’e kadar kapanmayacak.




Önceki Haber
Kaşıkçı cinayetini anlatan Erdoğan'dan sorular: Yerel işbirlikçi kim?
Sonraki Haber
Erdoğan da Cumhur İttifakı'nı tuttu, yerel seçim için 'Herkes kendi yoluna' dedi