Ana SayfaDünyaKaşıkçı cinayeti soruşturması: CIA Direktörü Türkiye’ye geliyor

Kaşıkçı cinayeti soruşturması: CIA Direktörü Türkiye’ye geliyor

HABER MERKEZİ – CIA Direktörü Gina Haspel, İstanbul’daki Suudi Arabistan konsolosluğunda hayatını kaybeden gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin soruşturma kapsamında Türkiye’ye geliyor.

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul’daki konsolosluğunda öldürülmesiyle ilgili yürütülen soruşturma sürüyor.

Kaşıkçı cinayetine ilişkin soruşturmada CIA Direktörü Gina Haspel’in Türkiye’ye geleceği açıklandı.

BBC Türkçe’nin haberine göre Reuters’a bilgi veren kaynaklar, seyahatin Pazartesi günü gerçekleştirileceğini söyledi.

Aynı kaynaklar, CIA Direktörü Haspel’in konuyla ilgili ABD hükümetti tarafından soruşturma üzerinde çalışması için gönderileceğini ifade etti.

Trump: Riyad’dan gelen açıklamalar tatmin edici değil

ABD Başkanı Donald Trump da Suudi Arabistan vatandaşı gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili olarak Riyad’dan yapılan açıklamadan tatmin olmadığını söyledi.

Trump olayla ilgili olarak kısa süre içinde daha fazla bilgi edineceklerini ekledi.

ABD Başkanı, “Neler olduğunu kısa süre içinde öğreneceğim çünkü şu an Türkiye’de ve Suudi Arabistan çok yetenekli ekipler var. Çok yakın zamanda öğreneceğiz. Bu işleri çok iyi çözen, inanılmaz yetenekli insanlarımız var. Bu gece ya da yarın (ABD’ye) geri dönüyorlar ve kısa süre içinde öğreneceğim. Şu ana kadar duyduklarım beni tatmin etmedi” dedi.

Ne oluyor?

Suudi Arabistan, 19 Ekim Cuma günü yaptığı açıklamada, 2 Ekim’de İstanbul Başkonsolosluğu’na girdikten sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Kaşıkçı’nın burada yaşanan bir arbede sonucu yaşamını yitirdiğini iddia etmişti.

Ayrıca konuyla ilgili 18 kişi gözaltına alınırken, konuyla ilgili açılan soruşturmanın sürdüğü bildirilmişti.

Önceki gün ise Suudi Arabistan’ın Cuma akşamki açıklamasına göre farklılıklar içeren yeni iddialar ortaya atılmıştı.

Suudi Arabistan hükümetinden üst düzey bir yetkili, adının gizli kalması koşuluyla Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Kaşıkçı’yı geri dönmeye ikna etmek üzere 15 kişilik bir heyetin İstanbul’a gönderildiğini ancak yapılan görüşmeler sırasında ‘işlerin ters gittiğini’ söylemişti.

Yetkili, Kaşıkçı’nın görüşme sırasında bağırmaya başladığını ve bunun üzerine paniğe kapılan heyetten birinin Kaçıkçı’yı sakinleştirmek için arkadan boynuna sarılıp eliyle ağzını kapattığını. Bu esnada ise Kaşıkçı hayatını kaybettiğini aktarmıştı.

Suudi yetkili Kaşıkçı için neden İstanbul’a bir heyetin gönderildiğini ise, “Suudi Arabistan hükümeti, yurt dışında yaşayan muhalif isimlerin düşman ülkeler tarafından rejim karşıtı faaliyetlerde bulunmaya zorlanmamaları amacıyla ülkeye geri getirilmelerini amaçlayan bir girişim başlattı” sözleriyle anlatmıştı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr ise yaptığı açıklamada, “Kaşıkçı’nın ölümü korkunç bir hata ve trajedi” demiş, Kaşıkçı’nın nasıl öldürüldüğünü ve cesedin nerede olduğunu bilmediklerini savunmuştu.


Kaşıkçı cinayeti: Yeni görüntülere ulaşıldı, Sultangazi’de konsolosluğa ait araç bulundu