Ana SayfaDünyaKaşıkçı cinayeti: ‘Zanlılar Suudi Arabistan’da yargılanacak’

Kaşıkçı cinayeti: ‘Zanlılar Suudi Arabistan’da yargılanacak’

HABER MERKEZİ – Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, İstanbul’da öldürülen gazeteci Kaşıkçı cinayetiyle ilgili tutuklanan zanlıların Suudi Arabistan’da yargılanacağını açıkladı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Arabistan başkonsolosluğunda öldürülmesinin ardından başlatılan soruşturmaya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Cubeyr, Kaşıkçı cinayeti zanlılarının Suudi Arabistan’da yargılanacağını açıkladı.

“İade talebine gelirsek, bu kişiler Suudi Arabistan vatandaşlarıdır. Suudi Arabistan’da yakalanmışlardır, Suudi Arabistan’da soruşturma sürdürülüyordur, Suudi Arabistan’da yargılanacaklar.”

BBC Türkçe’nin haberine göre Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Bahreyn’deki konferansta ayrıca bu meselenin üstesinden geleceklerini ve gerçeğin açığa çıkacağını savundu.

Kaçıkçı cinayetiyle ilgili olarak medyada ‘bir histerinin oluştuğunu’ da söyleyen Cubeyr, Suudi Arabistan’da konuyla ilgili soruşturmayı yönetenlerin Türkiye’de yetkililerle iletişimde olduğunu aktardı.

Ankara zanlıların iadesini istemişti

Adalet Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada ise Kaşıkçı cinayetiyle ilişkili 18 şüphelinin Suudi Arabistan’dan iadesinin istendiği belirtilmişti.

“Gazeteci Cemal Kaşıkçı soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Türk Ceza Kanununun 81 ve 82/1-a-b maddelerinde düzenlenen ‘tasarlayarak, canavarca hisle veya eziyet ederek kasten öldürme’ suçundan olaya karıştıkları belirlenen toplam 18 şüphelinin yargılanmak üzere Suudi Arabistan Krallığından ülkemize iadeleri amacıyla bir talepname düzenleyerek Bakanlığımıza göndermiştir.”


Erdoğan: 18 kişi İstanbul’da yargılanmalı

AP’den Kaşıkçı cinayeti için ‘tarafsız mahkeme’ vurgusu


Ne olmuştu?

Cemal Kaşıkçı

Suudi Arabistan vatandaşı gazeteci Cemal Kaşıkçı, birtakım evrak işlemleri için 2 Ekim’de Levent’teki başkonsolosluk binasına girmiş, bir daha kendisinden haber alınamamıştı.

İlk olarak Kaşıkçı’nın binadan ayrıldığını söyleyen Suudi Arabistan yönetimi, 20 Ekim’de gazetecinin başkonsolosluk binasında ‘arbede sonucu’ öldüğünü öne sürmüştü.

Suudi Arabistan yetkililerin talimatıyla öldürüldüğü üzerinde durulan Kaşıkçı’nın cesedi hala ortada yok.