Ana SayfaGüncelKaşıkçı hala kayıp: ABD soruşturmaya dahil oldu, Ankara Riyad’a çağrı yaptı

Kaşıkçı hala kayıp: ABD soruşturmaya dahil oldu, Ankara Riyad’a çağrı yaptı

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Trump, kayıp Suudi gazeteci Kaşıkçı ile ilgili soruşturmaya ülkesinden ekiplerin de dahil olduğunu açıkladı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise Suudi Arabistan’a “Bizimle işbirliği yapın” çağrısında bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump, kayıp Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili soruşturmaya ülkesinden ekiplerin de dahil olduğunu açıkladı.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Trump Fox News’a yaptığı açıklamada, soruşturma ekiplerinin Türkiye’ye yardımcı olduklarını söyledi.

“Buna müsaade edemeyiz. Son derece kararlıyız. Müfettişlerimiz orada, Türkiye’de. Türkiye’yle birlikte çalışıyoruz. Doğrusu, Suudi Arabistan’la da birlikte çalışıyoruz. Ne olduğunu ortaya çıkarmak istiyoruz.”

Trump Kaşıkçı’nın kaybolmasının ABD-Suudi Arabistan ilişkilerini olumsuz etkileyip etkilemeyeceği konusundaki soruya ise “Ne olduğunu ortaya çıkartmam lazım” yanıtını verdi ve “Büyük ihtimalle bu noktaya düşündüğünüzden daha yakınız” dedi.

Ankara’dan Suudi Arabistan’a çağrı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da konuyla ilgili açıklamasında Suudi Arabistan’a çağrı yaptı.

Irak’ta temaslarda bulunan Çavuşoğlu, “Suudi Arabistan bizimle işbirliği yapmalı” dedi.

“Başsavcılık yoğun ve kapsamlı bir soruşturma başlattı. Emniyet ve ilgili birimler soruşturmayı yürütüyor. Bu olay Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda gerçekleştiği için Suudi Arabistan ile yakın işbirliği içinde çalışmak istiyoruz. Suudi Arabistan bizimle işbirliği yapmalı.”

Ne oluyor?

Suudi Arabistan rejimine muhalif görüşleriyle bilinen Kaşıkçı, 2 Ekim’de evlilik işlemleri için başkonsolosluğa gitmişti.

Bu tarihten beri gazeteciden haber alınamıyor.

Ankara, öldürüldüğü öne sürülen Kaşıkçı’nın binadan hiç ayrılmadığı kanaatinde. Riyad yönetimi ise “Binadan ayrıldı” iddiasında.

Kaşıkçı’nın konsolosluğa giriş görüntüleri Washington Post gazetesince yayınlanmıştı. Reuters ve Türkiye’den gazetecilerin yanı sıra, Türk Arap Medya Derneği Başkanı Turan Kışlakçı da Kaşıkçı’nın öldürüldüğünü ve cesedinin konsolosluktan çıkarıldığını iddia ediyor.

Son olarak Kaşıkçı’yla ilgili soruşturmanın şüphelisi 15 Suudi Arabistan vatandaşının kimlik ve fotoğrafları ortaya çıkmıştı. Ekipteki isimler arasında kraliyet koruma görevlisi de var. Bu kişilerin Kaşıkçı ile aynı saatlerde konsolosluk binasına girip çıktıkları belirtiliyor.

NYT da Türkiye’den yetkililere dayandırdığı haberinde, Kaşıkçı’nın iki saat içerisinde öldürülüp parçalara ayrıldığını aktarmıştı.

Previous post
Fırat'ın çivisi – Hasan Kılıç
Next post
"İhbar Erdoğan'dan, operasyon seçime dönük; çocukların kafasına bile silah dayadılar"