Ana SayfaGüncel‘Kaşıkçı Suudi konsolosun önünde öldürüldü, yedi şüphelinin pasaport bilgilerine ulaşıldı’

‘Kaşıkçı Suudi konsolosun önünde öldürüldü, yedi şüphelinin pasaport bilgilerine ulaşıldı’

HABER MERKEZİ – Washington Post, iki haftayı aşkın süredir kendisinden haber alınamayan gazeteci Cemal Kaşıkçı’yı öldürdüğü iddia edilen ekibin parçası oldukları belirtilen yedi kişinin pasaport bilgilerine ulaştığını öne sürdü. Öte yandan Kaşıkçı’nın, konutunda arama yapılması planlanan ve dün Türkiye’den ayrılarak ülkesine dönen Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosu Uteybi’nin önünde öldürüldüğü iddia edildi.

Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na 2 Ekim’de giren gazeteci Cemal Kaşıkçı’dan o tarihten bu yana haber alınamıyor.

Son olarak Türkiye’nin olay yeri inceleme ekibi, başkonsolosluk konutuna girdi. Ancak Suudi yetkililerin incelemeye katılamamasından dolayı başkonsoloslukta yapılacak aramanın iptal edildiği duyuruldu.

Öte yandan yaşadığı konsoloslukta ve konsolosluk araçlarında arama yapılacak olan Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosu Muhammed Uteybi, Türkiye’den ayrılarak dün ülkesine geri döndü.

Cumhuriyet’in haberine göre Uteybi, uluslararası haber ajansı AP’nin Kaşıkçı’nın öldürülmüş olabileceğine dair kanıt elde edildiği iddiasında bulunduğu haberiyle aynı dakikalarda tarifeli uçakla Türkiye’den ayrıldı.

Wall Street Journal gazetesi ise gazeteci Kaşıkçı’nın, Uteybi’nin önünde öldürüldüğünü iddia etti.

Vaşington-Riyad hattında görüşmeler

Türkiye’de bu gelişmeler yaşanırken ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Trump, Selman’ın kendisine Kaşıkçı’nın akıbetine ilişkin bilgisinin olmadığını ancak onun kaybolmasıyla ilgili soruşturmayı genişletme sözü verdiğini söyledi.

Trump, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Türkiye’deki Konsolosluklarında olanlara ilişkin bilgisi olduğuna dair yorumları tamamen reddetti” dedi.

Ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, dün Selman ile Riyad’da bir araya geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert tarafından görüşmeye ilişkin yapılan yazılı açıklamada, “Bakan Pompeo, bugün Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’la Riyad’da bir araya gelerek, Başkan Donald Trump’ın Cemal Kaşıkçı’nın kaybolması konusundaki endişelerini ve ne olduğunun ortaya çıkarılması konusundaki isteğini dile getirdi” ifadelerine yer verildi.

Pompeo da, “Suudi yetkililer olaya dair bilgileri olmadığını söyledi” dedi.

WP: Temizlik ekipleri geldi, çeşitli yerler boyandı

Öte yandan ABD merkezli Washington Post gazetesi, gazeteci Kaşıkçı’yı öldürdüğü iddia edilen ekibin parçası oldukları belirtilen yedi kişinin pasaport bilgilerine ulaştığını öne sürdü.

Cemal Kaşıkçı’nın düzenli olarak makalelerleriyle yer aldığı gazete, pasaportlardaki fotoğrafları ve isimleri gizledi.

Gazete, bu kişilerin kimliklerini henüz bağımsız kaynaklar tarafından doğrulayamadığını bildirdi.

Gazeteye konuşan Türkiyeli yetkililer, Suudi Arabistan Başkonsolosluk binasına sürekli temizlik ekipleri getirildiğini ve çeşitli bölgelerin boyandığını söyledi.

Haberde, adları açıklanmayan iki üst düzey yetkilinin, “soruşturma ekiplerinin Suudilerin yeterince işbirliği yapmadığını” söyledikleri bilgisi yer aldı.

2 haftadır kayıp

Washington Post yazarı da olan gazeteci Cemal Kaşıkçı’dan 2 Ekim’den bu yana haber alınamıyor.

Ankara, Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda “sorgulandığını, işkence gördüğünü ve öldürüldüğünü” iddia ediyor. Suudi Arabistan ise bu iddiaları yalanlıyor.

Öte yandan ABD Başkanı Trump, önceki açıklamalarında, rejime muhalif gazeteci Kaşıkçı’nın Suudi konsolosluğunda öldürüldüğünün ortaya çıkması halinde, Suudi Krallığı’nı bu durumun ciddi sonuçları olabileceği konusunda uyarmıştı.

Trump’ın tehdidine yanıt veren Suudi Arabistan da ABD’nin ekonomik yaptırım kararı alması halinde, “Suudi Krallığı’nın da bu duruma güçlü önlemlerle tepki göstereceğini” belirtmişti.


CNN: Suudi Arabistan, Kaşıkçı’nın ‘yanlışlıkla’ öldüğünü kabul edecek

Previous post
Marmara için 'toz taşınımı' uyarısı
Next post
AP Türkiye Raportörü Kati Piri muhalefet partileriyle görüştü