Ana SayfaEkonomi‘Konkordato ilan edenlerin yüzde 75’i inşaat sektöründen’

‘Konkordato ilan edenlerin yüzde 75’i inşaat sektöründen’

HABER MERKEZİ – Konkordato ilan eden şirketlerden yüzde 75’inin inşaat sektöründen olduğu belirtildi.

Konkordato başvurusu ve ilanında bulunan şirketlere her gün bir yenisi ekleniyor.

Son olarak konkordato ilan eden şirket sayısının 3 bini aştığı belirtiliyor.


“Konkordato ilan eden şirket sayısı 3 binin üzerinde”


Sözcü gazetesi yazarı Nedim Türkmen’e göre ise bu şirketlerin yüzde 75’i inşaat sektöründen.

Türkmen’in aktardığına göre liste araç kiralama şirketlerinden ayakkabı sektörüne kadar uzanıyor, ancak yine de söz konusu listenin yüzde 75’i inşaat şirketleri, beton santralleri, yapı malzemeleri satanlar ve hırdavatçılardan oluşuyor.

“İnşaat sektörü, son 15 yılda 7.5 milyon konut üreten, yılda ortalama 1 milyon 350 bin konutun satıldığı ve bunun 600-650 binlik bölümünün birinci satış olarak gerçekleştirildiği, konut sahipliği oranının yüzde 60, kiracılık oranının yüzde 24.5 olduğu, doğrudan ve dolaylı 2 milyon 300 bin kişiye istihdam imkanı sağlayan ve yarattığı katma değerle GSYH içindeki yüzde 9’luk paya ilaveten dolaylı olarak etkilediği sektörlerle ekonomideki payı yüzde 30’lara ulaşan çok önemli bir sektör.

Son 16 yılda bulduğumuz ucuz ve sıcak paranın 630 milyar dolarını yatırdığımız inşaat sektörü, artık uzatmaları oynuyor. İnşaat sektörünü kurtarmak için hükümet hemen yabancıya konut satışı ipine sarıldı. Türk vatandaşı olabilmek için asgari 1 milyon dolarlık konut satın alma şartı 250 bin dolara düşürüldü. Konut stoğunun 2 milyonun üzerinde ve yabancıya 2018’in ilk 8 ayında satılan konut sayısının 18 bin 540 adet olduğu dikkate alındığında, bu yöntemle de inşaat sektörünün sorununu çözmek pek olası görülmüyor.”


İnşaat sektöründeki 4 şirketten konkordato kararı


Previous post
Toplumsal cinsiyet rollerine gönderme: İranlı sanatçıdan "Kurgu Yüz" sergisi
Next post
Esad'a göre silahtan arındırılmış bölge ‘geçici bir önlem’: İdlib, Şam yönetimine geçecek