Ana SayfaGüncelKürt basınının ‘mamoste’siydi: Gazeteci Kadri Kaya yaşamını yitirdi

Kürt basınının ‘mamoste’siydi: Gazeteci Kadri Kaya yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – Gazeteci Kadri Kaya, nam-ı diğer ‘Mamoste Kadri’, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Kaya’nın arkadaşı gazeteci Hüseyin Aykol paylaştığı mesajda, “Kadri Kaya Hoca’nın ‘öğrencisi’ olmak, insanın çocuklarına ve hatta torunlarına anlatacağı en güzel-en onurlu anısıdır” dedi.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı’nın  (DİHA)  kurucularından ve kapatılıncaya kadar ajansın Diyarbakır temsilciliğini yapan gazeteci Kadri Kaya, tedavi gördüğü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yaşımını yitirdi.

Bir yıldır kanser tedavisi gören Kaya’nın cenazesi Diyarbakır’a getirilecek.

Özgür Gündem’den DİHA’ya

Gazetecilikte uzun yıllar verdiği emekten ve çabadan dolayı kendisine ‘mamoste’ yani ‘öğretmen’  denilen Kaya, 13 yıl DİHA’nın Diyarbakır temsilciliğini yaptı.

Kaya, DİHA’dan önce de Özgür Gündem gazetesinde yıllarca çalıştı.

Hakkında birçok dava açılan Kaya’ya hapis cezaları verilmiş, Kaya bu cezalar dolayısıyla cezaevine de girmişti.

Gazeteci arkadaşları ve öğrencilerinden mesajlar

Kaya’nın yaşamını yitirmesinin ardından arkadaşları ve öğrencileri paylaştıkları mesajlarla üzüntülerini dile getirdi.

Hüseyin Aykol, “Kadri Kaya Hoca’nın ‘öğrencisi’ olmak, insanın çocuklarına ve hatta torunlarına anlatacağı en güzel-en onurlu anısıdır” dedi.

Uzun yıllar gazetecilik yapan HDP Van Milletvekili Tayip Temel de “Gerçek bir öğretici… Yaşamıyla bir mamoste… Senin adını ve emeğini her birimiz senden sonrakilere mutlaka anlatacağız” mesajını paylaştı.

Gazeteci Sedat Yılmaz da Kaya’yı, “Gelen gitti o kaldı, her gidişe inat direndi. Her döneme her türlü baskıya inat direndi. Aşkla, tutkuyla, sevgiyle, inatla direndi. Adını ‘direnen adam’ olarak bıraktı, gitti. Güle güle mamoste Kadri!..” mesajıyla andı.

Kaya’nın bir diğer öğrencisi gazeteci Ferhat Çelik’in mesajı da şöyle:

“Mamostemiz, hepimizin üzerinde emeği olan hocamız, bu diyardan göç etmiş. En küçük bir vidaya bile değer veren, israfı ihanet sayan yoldaşımızdı. Mücadeleyi yüreğinin derinliklerinde hisseden koca bir insandı.”

Previous post
3. havalimanının ilk etabı açıldı
Next post
Diyarbakır'ın üç ilçesinde sokağa çıkma yasağı