Ana SayfaGüncelLeyla Güven: CHP’li Berberoğlu’nun tahliyesinin zamanlaması çok manidar

Leyla Güven: CHP’li Berberoğlu’nun tahliyesinin zamanlaması çok manidar

HABER MERKEZİ – 9 aydır tutuklu bulunan HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, CHP’li Enis Berberoğlu’nun tahliyesine dikkat çekerek, “CHP vekilinin tahliyesinin zamanlaması çok manidar” dedi ve ekledi: “Bizim AKP ve onun yargısından beklentimiz yok.”

31 Ocak’tan bu yana Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven, 24 Haziran seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) Hakkari milletvekili seçilmişti.

Leyla Güven, milletvekili seçilmesinin ardından yargılandığı Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 26 Haziran’da görülen duruşmada tahliyesine karar verilmiş, ancak savcılığın tahliye kararına itirazı üzerine Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Güven’in tutukluluk halinin devamına karar vermişti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında ‘MİT TIR’ları görüntüleri’ni gazeteci Can Dündar’a ilettiği gerekçesiyle verilen 5 yıl 10 ay hapis cezasını onayıp milletvekilliği sona erinceye kadar cezasının infazının durdurulmasına ve salıverilmesine karar verilmesinin ardından 21 Eylül’de Güven’in tahliyesi edilmesi için avukatları tarafından Yargıtay’a başvuru yapılmıştı.

Ancak Güven’in tahliyesine ilişkin başvurulan Yargıtay’dan şu ana kadar herhangi bir cevap gelmedi.

“HDP’li bir vekilin tutuklu kalmasında nasıl bir sakınca olabilir!”

9 aydır tutuklu bulunan HDP’li vekil Güven, Mezopatamya Ajansı’ndan Mehmet Şah Oruç’un sorularını yanıtladı.

24 Haziran’da milletvekili seçilmesine rağmen tutuklu bulunmasını değerlendiren Güven, “Başta Sayın (Abdullah) Öcalan’a uygulanan hukuksuzluk olmak üzere cezaevleri ve hasta tutukluların durumu Türkiye gerçekliğini ortaya koymaktadır. Bütün bu trajediler yaşanırken, HDP’li bir vekilin tutuklu kalmasında nasıl bir sakınca olabilir ki?” diye sordu.

“Berberoğlu’nun tahliyesinin zamanlaması çok manidar”

Leyla Güven, CHP’li Berberoğlu’nun tahliyesini ise şu sözlerle değerlendirdi:

“Ben daha önceki beyanatlarımda da belirtmiştim. ‘Berberoğlu bırakılacak ben tutuklu olarak kalmaya devam edeceğim’ diye. Dolayısıyla bu tahliyeye şaşırmamak gerek. Hatta geç bile kalınan bir tahliyeydi. Çünkü Türkiye’de tutuklu siyasiler için önce kararlar verilir, sonra deliller ele alınır.

“CHP vekilinin tahliyesinin zamanlaması çok manidardır. Bu tahliye ile birden çok amaç hedeflenmiştir. Çünkü bu tahliye Demokles’in kılıcı gibi CHP’nin tepesinde sallandırılacaktır. Birincisi, Katar’ın hediye uçağını CHP’nin gündeminden düşürmek. İkincisi, CHP’ye ‘Bakın HDP’nin vekili içerde, sizinkini bıraktım’ diye bilmek. Üçüncüsü ise, ‘Yerel seçimlerde HDP ile ittifaktan uzak dur’ gibi amaçları vardır. Belki de bilemediğimiz daha birçok şey vardır. Kısacası CHP, AKP’nin canını sıkacak bir şey yaparsa karar Meclis’te okunur ve vekillik düşer. Berberoğlu tekrar cezaevine girer. Ben hem ceza verilmesini hem de bırakılmasını böyle değerlendiriyorum.”

“AKP ve onun yargısından beklentimiz yok”

“Cumhurbaşkanı da seçilseydim, aynı uygulamaya tabi tutulacaktım” diyen Güven, bunun nedeninin çok açık olduğunu belirterek, “Demokratik siyaset geleneğinden gelen bir Kürt siyasetçi olmak yetiyor. Bizim AKP ve onun yargısından beklentimiz yok” diye konuştu.

“Dolayısıyla Leyla Güven’in tahliyesini talep ettiğiniz yargı, milletvekiliyken Selma Irmak’ı, Sebahat Tuncel’i, Selahattin Demirtaş’ı ve yüzlerce siyasetçimizi tutuklayan mercidir. Bu yargıdan farklı bir şey beklemek nafiledir.

“Benim de bu kadar siyasallaşan yargıdan bir beklentim yoktur. 29 Haziran’da tahliye olmama rağmen bırakılmamam en iyi somut örnektir. Şimdi aynı delillerle aynı mahkeme heyeti, beni içerde tutmaya devam ediyor. Kuşkusuz bu hakim ve savcıların kendi kararları mıdır diye soracaksınız, tabi ki de hayır.”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Bir hayal, bir oyun ve özgürlük': Van’da 9 günlük tiyatro festivali başlıyor
Sonraki Haber
Hambach ormanında ağaçların kesilmesine durdurma, madenciliğe devam kararı