Ana SayfaGüncelMahkemeden karar: ‘Eyleme katıldı diye öğrencinin bursu kesilemez’

Mahkemeden karar: ‘Eyleme katıldı diye öğrencinin bursu kesilemez’

HABER MERKEZİ – Bir protesto eylemine katıldığı için bursu kesilen üniversite öğrencisinin idare mahkemesine yaptığı itiraz kabul edildi. Mahkeme bu karara ilişkin ‘hukuka uyarlı bulunmadı’ dedi.

Eskişehir’de LGBTİ üniversite öğrencileri, bir kafede yaşanan cinsel tacizi protesto etmek için 7 Kasım 2017’de basın açıklaması düzenledi.

Polis aralarında Anadolu Üniversitesi’nde okuyan Sena Çırak’ın da olduğu 11 öğrenci hakkında tutanak tuttu.

Hürriyet gazetesinden İsmail Saymaz’ın haberine göre 11 kişi hakkında valilikten izin almaksızın eylem gerçekleştirdikleri için OHAL Kanunu’na aykırılık suçundan dava açıldı.

Ardından öğrenim kredisi kesilen Çırak, avukatı Pınar Çelik Arpacı aracılığıyla mahkemeye başvurdu.

Başvuruyu değerlendiren Ankara 10’uncu İdare Mahkemesi 27 Eylül’de verdiği kararda, Çırak’ı haklı buldu ve kesinti kararını iptal etti.

‘İfade özgürlüğü dışında kalmıyor’

Öğrenim kredisinin borç mahiyetinde olduğu belirtilen kararda şu ifadeler kullanıldı:

“Öğrenim kredisinin kesilmesini gerektiren sebepler arasında sayılmadığı açık olmakla beraber, idarece iddia edildiği üzere eylemin anarşi ve terör eylemleri kapsamında ya da öğrenim özgürlüğünü ihlal edici direniş, boykot, işgal ve bunun gibi davranışlar kapsamında değerlendirilmesine olanak bulunmamaktadır.”

Eylemin ifade ve toplantı özgürlüğü dışında kaldığına dair bir tespitte bulunulmadığı vurgulanan kararda, şöyle denildi:

“Güvenlik güçlerince hakkında işlem yapıldığından bahisle öğrenim kredisinin kesilmesine ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.”

Previous post
"Erdoğan, Kaşıkçı vakasını 'Sünnilerin lideri' olduğu iddiasını pekiştirmek için kullanıyor"
Next post
Washington Post, Kaşıkçı'nın son köşe yazısını yayımladı