Ana SayfaEkonomiMeclis’e sunuldu: Bütçede neler var?

Meclis’e sunuldu: Bütçede neler var?

HABER MERKEZİ – Başkanlık sisteminin ilk bütçe tasarısı Meclis’e sunuldu. 23 Ekim’de Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek bütçe tasarında Milli Savunma Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı’na ayrılan toplam pay yaklaşık 100 milyar lira.

Başkanlık Sistemi çerçevesinde hazırlanan ilk bütçe tasarısı dün gece Meclis’e sunuldu.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, bütçenin sunumunun 23 Ekim’de yapılacağını belirterek, 30 Ekim’den itibaren de bakanlık ve kurumların bütçelerinin ele alınacağını kaydetti.

Görüşmeler ne zaman?

Komisyon görüşmeleri 22 Kasım’da sona ermesi planlanan bütçenin Aralık ayı başında da Genel Kurul’a gelmesi bekleniyor.

Bütçe tasarısındaki rakamsal öngörüler geçtiğimiz haftalarda hükümetin açıkladığı Yeni Ekonomi Programı (YEP) verilerinden oluşuyor.

Yeni sistemde bütçeyi Cumhurbaşkanlığı hazırlıyor.

Bütçe ve kesin hesap kanun tekliflerinin görüşüldüğü Genel Kurul oturumlarına yürütme adına cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar katılabilecek, görüş bildirebilecek.

Bütçe kalemleri

2019 yılı bütçesinin büyüklüğü 960 milyar 976 milyon lira olarak hesaplandı. Beklenen bütçe açığı hedefi ise 80 milyar 616 milyon lira.

Buna göre bütçeden en yüksek payı 114 milyar lira ile Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) alıyor.

MEB’i 103 milyar lira ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 48 milyar lira ile Sağlık Bakanlığı takip ediyor.

Öte yandan Milli Savunma Bakanlığı 46,5 milyar lira, Emniyet Genel Müdürlüğü 33,5 milyar lira, Jandarma Genel Komutanlığı 19 milyar 604 milyon lira bütçeden pay alacak.

Diyanet’in alacağı pay ise bu yıl 10 milyar 445 milyon lira.




Önceki Haber
IŞİD’e karşı savaşan kadınları anlatan “Güneş’in Kızları”ndan ilk fragman
Sonraki Haber
3. Havalimanı'nda eylem yaptıkları için tutuklanan işçilerden altısı tahliye edildi