Ana SayfaDünyaMeksika’da yaşam savunucusu Julian Carillo silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti

Meksika’da yaşam savunucusu Julian Carillo silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – Meksika’da yaşam savunucusu ve topluluk lideri Julian Carillo, silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Son iki yıl içerisinde ailesinden dört kişiyi saldırılar sonucu kaybeden Carillo ve topluluğu, doğal kaynakların sömürülmesine karşı hukuki mücadele içerisindeydi.

Meksika’daki yerli halklardan Rarámuri’nin lideri ve toprak savunucusu Julian Carillo, Chihuahua’daki Coloradas de la Virgen sınırları içerisinde yer alan bölgede Çarşamba günü silahlı kişiler tarafından öldürüldü.

Telesur’un haberine göre insan hakları savunucusu olan Carillo, Sierra Tarahumara’daki yerli halkın topraklarını ve bölgesini korumasıyla biliniyordu.

Carillo’nun ailesinden dört kişi de geçtiğimiz son iki yıl içerisinde öldürülmüştü.

‘Cezasız kalmamalı’

Uluslararası Af Örgütü Amerikalar Direktörü Erika Guevara Rosas, konuya ilişkin yapılan açıklamada, bölgelerini korumak için sesini yükseltenlere yönelik şiddet dalgasının sonlandırılmasında devletin yetersiz kaldığını vurguladı.

Cinayetin cezasız kalmaması gerektiğini belirten Erika Guevara Rosas, söz konusu olayda sorumluluğu olan herkesin kimliğinin bir an önce belirlenmesini talep etti. Açıklamadan bir bölüm şöyle:

“Yerel ve ulusal makamlar, Julian Carillo’nun ailesinin yanı sıra topluluk üyelerinin hayatını ve bütünlüğünü korumak ve Coloradas de la Virgen bölgesindeki haklarını savunmak için yeterli koruyucu önlemler almalıdır.”

Ne oluyor?

Coloradas de la Virgen’daki topluluk, yüz yıllardan bu yana yaşadıkları topraklardaki doğal kaynaklarının sömürülmesine karşı hukuki mücadele yürütüyor.

Topluluk, Meksika kanunlarında belirtilmesine rağmen karar alımında kendilerine danışılmadığını vurguluyor.

Öte yandan silahlı kişilerce öldürülen Julian Carillo’nun saldırılar sonucu hayatını kaybeden aile üyeleri şöyle: Víctor Carrillo, Antonio Alberto Quiñones, Guadalupe Carrillo Polanco, Francisco Chaparro Carrillo.


Karınca Dış Haberler