Ana SayfaDünyaMerkel başbakanlık için yeniden aday olmayacak

Merkel başbakanlık için yeniden aday olmayacak

HABER MERKEZİ – Almanya Başbakanı Merkel, partisi CDU’nun genel başkanlığına yeniden aday olmayacağını açıkladı. Merkel ayrıca bir sonraki genel seçimlerde başbakanlığa da aday olmayacak.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, partisi Hristiyan Demokrat Birlik’in (CDU) Aralık ayında yapacağı kongrede genel başkanlığa yeniden aday olmayacağını duyurdu.

Merkel ayrıca yürüttüğü başbakanlık görevinin de kendisi için son dönem olduğunu açıkladı. Merkel’in görev süresi 2021 yılında sona eriyor.

Merkel: Yeni bir sayfa açmalı

CDU Başkanı Merkel, Hessen eyalet seçimlerinde çıkan sonuçlar neticesinde bu karara vardığını söyledi.

18 yıldır CDU’nun liderliğini üstlenen Merkel, federal seçimlerden bu yana yaşananların tüm sorumluluğunu aldığını kaydetti.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Merkel, hükümetinin güvenilirliğinin zedelendiğini söyleyerek “Yeni bir sayfa açmamız gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.

Merkel’in bu kararı ilk olarak, Hessen seçimlerinde birinci parti olmasına rağmen tarihi oy kaybı yaşayan CDU’nun parti yönetim kurulu toplantısında açıkladığı Almanya medyası tarafından duyurulmuştu.

‘Yanlış görevi bıraktı’

Muhalefetteki Hür Demokrat Parti’nin (FDP) lideri Christian Lindner, CDU genel başkanlığını bırakmaya ancak başbakanlık görevini sürdürmeye karar veren Angela Merkel’in “yanlış görevden vazgeçtiğini” savundu.

Merkel’in başbakanlıktan da istifa etmesi gerektiğini söyleyen Lindner, CDU’ya “hükümetin yenilenmesi ya da erken seçimlere götüren yolun açılması” çağrısında bulundu.

Sol Parti Eş Başkanı Katja Kipping de benzer bir açıklama yaparak, Merkel’in başbakanlık görevini de bırakması gerektiğini belirtti. Kipping, Merkel’in sadece parti genel başkanlığı koltuğunu devretmesinin “tutarsızlık” olacağını ifade etti.


DW Türkçe ve Euronews’ten derlenmiştir.



Önceki Haber
Bahçeli'den Ankara için Gökçek'e yeşil ışık, İstanbul için 'sürpriz aday' açıklaması
Sonraki Haber
3. havalimanının ilk etabı açıldı