Ana SayfaDünyaMerkel: Suudi Arabistan’a silah satışını durduracağız

Merkel: Suudi Arabistan’a silah satışını durduracağız

HABER MERKEZİ – Almanya Başbakanı Merkel, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin tam olarak aydınlatılıncaya kadar Suudi Arabistan’a yaptıkları silah satışını durduracaklarını açıkladı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul’daki konsolosluğunda öldürülmesi olayının tam olarak aydınlatılıncaya kadar Suudi Arabistan’a yaptıkları silah satışını durdurma sözü verdi.

Kaşıkçı’nın öldürülmesinin ‘çok korkunç’ olduğunu söyleyen Merkel, “Bu olay aydınlığa kavuşmalı. Aydınlanmadığı sürece Suudi Arabistan’a silah ihracatı yapmayacağız. Size bunun güvencesini verebilirim” dedi.

Ekonomi Bakanı Peter Altmaier de ZDF televizyonuna yaptığı açıklamada, Almanya hükümetinin Suudi Arabistan’a silah ve mühimmat ihracaatına ilişkin yeni talepleri onaylamayacağını açıkladı.

Altmaier, Suudi Arabistan’a silah satışı için daha önce verilen izinler konusunda da “bütün hususların gözden geçirildiğini” söyledi.

Almanya Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Norbert Roettgen ise olay aydınlanana kadar silah satışının durdurulması gerektiğini ifade etti.

Roettgen, “Onaylanmış olan satışlar bile, olay çözülmediği sürece yapılmamalı. Tüm itibarımızı kaybederiz” dedi.

Cemal Kaşıkçı’nın 2 Ekim’de ortadan kaybolmasından 18 gün sonra bir açıklama yaparak öldürüldüğünü doğrulayan Suudi Arabistan, gazetecinin yanlış giden bir sorgulama sonucunda öldüğünü iddia ediyor ve olaydan Suudi istihbaratı içindeki ‘kontrol dışı’ birimleri sorumlu tutuyor.

Suudi Arabistan Almanya’nın silah sattığı ülkeler arasında ön sıralarda yer alıyor.


Kaşıkçı cinayeti: Yeni görüntülere ulaşıldı, Sultangazi’de konsolosluğa ait araç bulundu

Kaşıkçı cinayeti soruşturması: CIA Direktörü Türkiye’ye geliyor