Ana SayfaGüncelMeşale Tolu davasında mahkeme: ‘ESP siyasi parti midir Yargıtay’a soralım’

Meşale Tolu davasında mahkeme: ‘ESP siyasi parti midir Yargıtay’a soralım’

HABER MERKEZİ – ETHA’nın dış haberler servisi çevirmeni Meşale Tolu ve ESP’lilerin de aralarında bulunduğu 27 kişinin yargılandığı davanın duruşmasında mahkeme heyeti, ESP’nin siyasi bir parti olup olmadığının Yargıtay’a sorulmasına karar verdi.

Etkin Haber Ajansı’nın (ETHA) dış haberler servisi çevirmeni Meşale Tolu’nun ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyelerinin de aralarında olduğu 27 kişinin yargılandığı davanın duruşması Çağlayan’daki İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Tutuklu kimsenin bulunmadığı duruşmaya Tolu’nun arasında olduğu bazı sanıklar ve avukatları katıldı.

Duruşmayı Alman Yeşiller Sol Parti Milletvekili Margit Stumpp, Almanya İstanbul Konsolosu Reiffenstuel ve Almanya’nın İstanbul Konsolosluğu’nda görevlilerden oluşan bir heyet de izledi.

Mahkeme Başkanı gizli tanık Deniz Gülhan’ın ifadesini aldıklarını ve somut olarak bir cevap veremediğini söyledi.

Ardından savunma yapan ESP PM Üyesi Ali Aykul, IŞİD’e karşı savaşırken yaşamını yitiren Ivana Hoffmann’ın anmasına katıldığı için yargılandığını hatırlatarak, şunları söyledi:

“Bu anmaya insani düşüncelerim gereği katıldım. Emniyetin gözü önünde olmuş eylemler, yasadışı bir eylem olsa emniyet müdahale ederdi. Erkan Altun da IŞİD çetelerine karşı savaşırken yaşamını yitirmiş birisi. HDK’nin çağrısıyla cemevindeki dini törene katıldım. Daha sonra defnettik. Cemevinde yapılan törenler de dini törendir, slogan filan olmaz. Sinan Sağır için yapılan açıklamaya Sinan’ı tanıdığım için katıldım. Kendisi de IŞİD’e karşı savaşırken yaşamını yitirmiş biridir.” 

‘Emniyet fezlekeleri iddianame yapılmış’

Kendisine yöneltilen diğer suçlamanın ESP’nin düzenlediği 20’nci yıl etkinliği olduğunu anımsatan Aykul, bunun bir konser etkinliği olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti:

“Şehrin göbeğinde dönemin HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da katıldığı bir etkinlik. Vekillerimizin güvenliği dahi koruma polisleri tarafından yapılıyordu. İstanbul’un göbeğinde nasıl oluyor yasadışı bir gece yapabiliyor ya da izin veriliyor ve izin verilmiş bir geceye katılmış insanlar suçlanıyor? Herhangi bir propaganda taşımıyor katıldığım eylemler. Kendi insani ve vicdanı değerlerimle katıldığım basın açıklamalarıdır.”

Aykul, Savcı’nın emniyet fezlekesinin aynısını iddianame diye hazırladığını da ifade etti.

Tolu: Zorunlu olmadığım halde geldim

Aykul’un ardından konuşan ETHA Muhabiri Meşale Tolu ise 8 ay çocuğuyla birlikte tutuklu kaldığını ve serbest bırakıldıktan sonra 8 ay adli kontrol talebi uygulandığını hatırlattı ve şunları ekledi:

“Yurtdışı yasağım kaldırıldı ama eşim hâlâ burada, çocuğum babasından ayrı büyüyor. Eşim adına yasağın kaldırılmasını istiyorum. Zorunlu olmadığım halde mahkemeyi takip etmek için yine geldim.”

Gizli tanık hukuksuzluğu

Avukat Ercan Kanar da gizli tanıdığın sanıklar ve müdafiler olmadan dinlenmesini savunma hakkının engellenmesi olduğuna dikkat çekti ve Rahip Brunson dosyasını hatırlatarak “Gizli tanıdığın hukuksuzluğunu bu örnekte de gördük” dedi.

Avukat Gülhan Kaya ise gizli tanığın beyanlarıyla sanıkların katılmadıkları eylemlere katıldığı dediği için tutuklu kaldıklarını söyleyerek, dosyada ki hukuksuzluklara vurgu yaptı.

Mahkeme: ESP siyasi bir parti midir 

Taleplerin ardından mahkemeye ara veren heyet sonrasında kararını açıkladı.

Mahkeme heyeti ESP MYK üyesi Suat Çorlu ve yazar Mukaddes Erdoğdu Çelik’in adli kontrolünü kaldırdı.

ESP’nin siyasi bir parti olup olmadığını Yargıtay’a sorulmasına karar veren mahkeme heyeti, gizli tanık Deniz Gülhan’ın iki celse arasında dinlenmesi kararı aldı.

Duruşma 10 Ocak 2019’a ertelendi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İzmir’de de simide zam
Sonraki Haber
Leyla Güven'in tahliye talebi yine reddedildi