Ana SayfaEkolojiOnay kayyumdan: Caretta carettaların yuvalama alanına pist yapılıyor

Onay kayyumdan: Caretta carettaların yuvalama alanına pist yapılıyor

HABER MERKEZİ – Akdeniz Belediyesi’ne atanan kayyum, nesli tükenmekte olan caretta carettaların yuvalama alanı olduğu için SİT alanı ilan edilen Kazanlı Kumsalı’na pist yapılmasına onay verdi.

Mersin’in Akdeniz ilçesine bağlı Kazanlı Mahallesi’nde bulunan ve kentin en büyük caretta carettaların yuvalama alanlarından olduğu için SİT alanı olan kumsala pist yapılıyor.

Kayyum atanan Akdeniz Belediyesi’nin aldığı karar doğrultusunda yapılan pist, Bilginer Havacılık Spor Organizasyon Limitet Şirketi’ne tahsis edilmiş.

Mezopotamya Ajansı’ndan Cemil Uğur’un haberine göre pist, tek kişilik hava aracı olan Gyrocopter için inşa ediliyor.

Mahalleliler tepkili: “Müsaade etmeyeceğiz”

Pistin yapımı için alana dolgu malzemesi dökülürken mahalleliler duruma tepkili.

Caretta carettaların nesli tükenen canlılardan olduğunu hatırlatan Hasan Deli, kumsala pist yapılmasının anlamsız olduğunu belirtiyor.

Bölgenin SİT alanı olmasından kaynaklı kumsala pek gidiş geliş olmaması gerektiğini vurgulayan Deli, “Ancak onlar SİT alanına pist yapıyorlar. Bu durum bizim sosyal yaşantımızı da kısıtlayacak. Biz buna karşıyız” diyor.

Alanın tarım bölgesi olduğunu ve belediyenin buraya hizmet yapmadığını ifade eden Cemat Maca isimli mahalleli de “Bizim tek sosyal alanımız olan bu SİT alanı da elimizden alınıyor. Buraya pist alanı yapılmasını istemiyoruz. İlla bir şey yapılacaksa sosyal alan olarak çevre düzenlemesi yapılsın. Burada bizler yaşıyoruz onlar yaşamıyor” diye belirtiyor.

Pist yapılacak yerin SİT alanı olduğunu hatırlatan ve bölgeye tek çivi bile çakılmaması gerektiğini söyleyen Tansel İzgi, bölgenin halka açık bir alan olduğunu belirterek, “Burası insanların gelip nefes aldığı bir yer. Buranın bir şirkete peşkeş çekilmesine müsaade etmeyeceğiz” diyor.

Bölgeye yapılabilecek tek şeyin ancak ağaçlandırma olabileceğine işaret eden İzgi, şöyle devam ediyor.

“Bizler halkın ortak yaşam alanı olan ve SİT alanı olan bölgenin talan edilmemesi adına köy içerisinde bir arazi vermeyi önerdik. Şimdi bir komite kurarak önümüzdeki günlerde gerekli mercilere kararın iptali için başvuracağız. Bu alan caretta carettaların yuvalama alanınıdır, bir şirkete ve bir insana peşkeş çekilmesini istemiyoruz.”