Ana SayfaGüncelPanzer Davası’nın keşif raporu: Panzer ‘asli’, sürme yetkisi olmayan şoför ‘tali’ kusurlu

Panzer Davası’nın keşif raporu: Panzer ‘asli’, sürme yetkisi olmayan şoför ‘tali’ kusurlu

HABER MEREKZİ – Bir sonraki duruşması yarın görülecek olan “Panzer Davası”nda olay yeri keşif raporu mahkemeye sunuldu. Panzerde el freninin bulunmadığı ortaya çıkan raporda, sanık Ömer Yeğit’in “yapacak bir şeyinin olmadığı” ileri sürülerek, freni ve direksiyonu çalışan panzer aracı “asli” kusurlu ilan edildi. Aracı kullanma yetkisi olmayan sanık Yeğit ve onu görevlendiren amiri Murat Maden için ise “tali” kusurlu denildi.

Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Karşıyaka Mahallesi’nde 3 Mayıs 2017 gecesi uykudaki 7 yaşındaki Muhammed ile 6 yaşındaki kardeşi Furkan Yıldırım’ın ölümüne neden olan zırhlı aracın sürücüsü polis Ömer Yeğit ve onu görevlendiren amiri Murat Maden hakkında açılan dava kapsamında 19 Eylül tarihinde yapılan olay yeri keşfi ve panzere ilişkin inceleme raporu mahkemeye sunuldu.

Daha önce 3 kez ertelenen keşif raporu, iki trafik bilirkişi, makine bilirkişi ile panzer sürücüsü konusunda uzman kullanıcı bilirkişi tarafından hazırlandı.

Panzerin el freni yok

Yedi sayfadan oluşan raporda, sanık Ömer Yeğit’in B sınıfı sürücü belgesinin bulunmasına rağmen panzer aracı kullanmak için kurs görmediği hatırlatılıyor ve aracı sürmeye yetkisi olmadığı belirtiliyor.

Ayrıca uzman şoförün raporunda, askeriyede yer aldığı süre zarfında envanterde panzer tipi araç bulunmadığı belirtilerek, “Zırhlı panzer tipi araç kullanmadığım için aracın teknik özellikleri hakkında fazla bilgim olmadığı…” ifadeleri yer alıyor.

Raporda, aracın direksiyonu ile fren sisteminde herhangi bir sorun olmadığı vurgulanırken, el freninin olmadığı belirtilerek “Sanık Yeğit’in yapacak bir şeyi yok” deniliyor:

 “Ancak 73 A 0133 plakalı zırhlı panzer hakkında dosya içeriğindeki ifadeler ve kamere kayıtları incelendiğinde olay öncesi stop ettiği, stop etmesi üzerine ayak fren sisteminin çalışmadığı, aracı durdurmak için araç üzerinde yapılan incelemede başkaca bir fren sisteminin (El Freni) olmadığı, vitesin park konumuna geçirilemediği dosya içeriğinden anlaşıldığı, bu durumda sanık sürücü Ömer Yeğit’in aracı durdurmak için yapacak bir şeyinin olmadığının tespit edildiği, keşif günü aracın stop halinde eğimli bir yerde testi yapılamadığından fren sistemi ve viteslerin değiştirme durumu incelenememiştir.”

‘Fren ve direksiyonda sorun yok’

Mezopotamya Haber Ajansı’ndan Gökhan Altay’ın haberine göre panzerde incelemelerde bulunan uzman makine mühendis de araç çalışır ve durur vaziyetteyken fren ve direksiyon mekanizmasında sorun olmadığını vurguluyor.

Nispi direksiyon dönme hareketinin keşif esnasında gözlemlenen çember yayı şeklindeki yol için yeterli olacağına dikkat çeken makine mühendisi, sanık Yeğit’in “araç stop ettiğinde, eğim yönüne doğru akmaya başladığında ayağım frendeydi ve birkaç kez bastığında ise frenler kitlendi” ifadelerine atıfta bulunarak, “Aracın stop etmesi halinde ani bir fren ile durabileceği ve araç stop ettiğinde ayağını frenden çekmemesi halinde aracın hızlı bir şekilde ivmelenmeyeceği kanaatindeyim” tespitinde bulunuyor.

Makine mühendisinin panzerin yetersiz eğimde test edildiğine ilişkin ifadeleri de raporda yer alıyor.

Panzer ‘asli’, polisler ‘tali’ kusurlu iddiası

Keşif raporunun “Netice ve Kanaat” bölümünde ‘panzerde el freni olmaması’ nedeniyle kazanın meydana geldiği iddia ediliyor.

Rapora göre panzer aracı ‘asli kusurlu’, sanık Yeğit ve onu görevlendiren Maden ise ‘tali’ kusurlu.

Dava hakkında

Polis Ömer Yeğit ve amiri Murat Maden hakkında “Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Olay sonrası tutuklanan sanık polis Yeğit ilk duruşmada tahliye edilmişti.

Yeğit, olaydan kendisini görevlendiren İlçe Emniyet Müdürü Selçuk Erdoğan ile yetkilileri sorumlu tutarken, davada adı geçen polis Tuncay Taşdemir ile İlçe Emniyet Müdürü Erdoğan’ın disiplin soruşturması neticesinde ceza aldıkları ortaya çıkmıştı.

Davanın bir sonraki duruşması yarın (25 Ekim) Cizre 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.




Önceki Haber
Yürüyüş Dergisi'ne polis baskını
Sonraki Haber
Hakkari'de yayla yasakları: Her tepede asker var, hayvancılık bitti, köylüler direniyor