Ana SayfaGüncelPentagon’dan ‘Fırat’ın doğusu’ açıklaması

Pentagon’dan ‘Fırat’ın doğusu’ açıklaması

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fırat’ın doğusuna yönelik ‘daha kapsamlı’ bir operasyon mesajı vermesinin ardından Pentagon Sözcüsü Sean Robertson, hem Türkiye hem de Demokratik Suriye Güçleri ile temas halinde olduklarını söyledi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada bir kez daha “Fırat’ın doğusuna operasyon” mesajı vermişti.

“Fırat Kalkanı” ve “Zeytin Dalı” operasyonlarını hatırlatan Erdoğan, Kobani’ye birkaç gün önceki top atışlarının ardından ‘yakında daha kapsamlı operasyonlar’ yapılacağını söylemişti.

Erdoğan, önceki operasyonlar öncesinde dile getirdiği “Bir gece ansızın gelebiliriz” sözünü de yinelemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajının ardından ABD’den ilk açıklama geldi.

Pentagon Sözcüsü: Temas halindeyiz

Pentagon Sözcüsü Sean Robertson, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada hem Türkiye hem de DSG’yle (Demokratik Suriye Güçleri) temas halinde olduklarını söyledi.

“Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik planlı operasyon hakkındaki açıklamalarının farkındayız. Gerginliği azaltmak amacıyla Türkiye ve Demokratik Suriye Güçleri’yle temas halindeyiz.”

Robertson, “Tüm tarafları gerilimi tırmandırmadan kaçınmaya ve en önemli görev olan IŞİD’in yenilgiye uğratılmasına odaklanmaya teşvik ediyoruz” diye ekledi.

Öte yandan Robertson, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompoe ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu arasında varılan Minbiç yol haritasının uygulanmasına bağlı olduklarının da altını çizdi.

“ABD ve Türk askeri, bu kritik görev için yan yana aktif bir şekilde eğitildi ve biz bu devriyelerin Minbiç’in yol haritasında ileriye dönük önemli bir adım olacağından eminiz.”

“DSG’yle yakın biçimde çalışıyoruz”

DSG’nin hala IŞİD’e karşı yürütülen mücadeleye bağlı bir ortak olduğunun altını çizen Pentagon Sözcüsü, “IŞİD’e karşı savaş daha bitmedi ve bu savaş hala çok zor. Orta Fırat Nehri Vadisi’nde IŞİD’e karşı operasyonların ortasında bulunan DSG’yle yakın biçimde çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Türkiye son olarak 28 Ekim’de Kuzey Suriye’de Kobani’yi top atışlarıyla hedef almıştı.

Bölgedeki kaynaklar bombardımanda iki köyün vurulduğunu, tanklarla yapılan saldırıda ise evlerin zarar gördüğünü bildirmişti. Türkiye basınında ise bombardıman “Fırat’ın doğusunda YPG vuruldu” başlığıyla servis edilmişti.

Kobani’ye dönük bobardıman, Türkiye’nin ev sahipliğinde, Rusya, Almanya ve Fransa’nın katılımıyla dün İstanbul’da gerçekleştirilen ‘Suriye zirvesi’nin ardından gerçekleşmişti.

TSK’nin Kobani’ye top atışı düzenlemesine ilişkin bir yazı kaleme alan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başdanışmanı İlnur Çevik ise bunun “ABD’ye dostça bir mesaj” olduğunu kaydetmişti.


Erdoğan’dan Suriye’de ‘daha kapsamlı operasyon’ mesajı

Previous post
Uluslararası Mardin Film Festivali başlıyor
Next post
'Sınırların Ötesi'ndeki kadınlara hayat veren Elkabetz'in filmleri Pera Film'de