Ana SayfaGüncelSafitürk davasında karar açıklandı

Safitürk davasında karar açıklandı

HABER MERKEZİ – Derik Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Muhammet Fatih Safitürk’ün bombalı saldırı sonrası hayatını kaybetmesine ilişkin açılan davada sanıklardan Kaymakamlık Yazı İşleri Şefi Şerif Mesutoğlu’na iki kez ağırlaştırılmış müebbet ve 18 yıl hapis cezası verildi. Diğer 14 sanık hakkında ise cinayet suçlamasıyla ilgili beraat kararı verildi.

Mardin’in Derik ilçesinde belediyeye kayyum olarak atanan Kaymakam Muhammet Fatih Safitürk 10 Kasım 2016’da kaymakamlık binasına düzenlenen bombalı saldırıda ağır yaralanmış, 11 Kasım’da hayatını kaybetmişti.

Safitürk’ün yaşamını yitirmesine ilişkin açılan davanın karar duruşması Mardin 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

6’sı tutuklu 15 sanığın yargılandığı dava duruşmasında kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklardan Kaymakamlık Yazı İşleri Şefi Şerif Mesutoğlu hakkında iki kez ağırlaştırılmış müebbet ve 18 yıl hapis cezası verdi.

Diğer 14 sanık hakkında ise Kaymakam Safitürk’ün öldürülmesi suçlamasından beraat kararları verildi.

Mahkeme, sanıklardan Tahsin Ertaş’a “Kamu malına zarar vermek” gerekçesiyle 1 yıl 10 ay, Fikret Deniz’e ise “Silah Kanunu’na muhalefet etmek” suçlamasıyla 5 yıl hapis cezası verdi.

MA’nın haberine göre Kaymakam Safitürk’ün ağabeyi Ali Haydar Safitürk ise, duruşma sonrası yaptığı açıklamada verilen kararlara tepki gösterdi.

Ne olmuştu?

Mardin’in Derik ilçesinin kaymakamlık binasına bombalı saldırı düzenlenmiş, Kaymakam Safitürk 11 Kasım 2016’da kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti.

Safitürk’ün öldürülmesine ilişkin açılan dava birçok çelişkiyle gündeme gelirken, son olarak davanın “en önemli tanığı” olarak kamuoyuna duyurulan Mehmet Ali Gezginci’nin engelli olduğu ve Türkçe bilmediği anlaşılmıştı.

MA’nın gündeme getirdiği görüntülere göre TEM şubedeki bir polisin tercümanlığıyla ifadesi alınan Gezginci’nin savcılık ifadesinde söylemediği sözler söylenmiş gibi tutanağa geçirilmişti.

Davanın “en önemli delili” diye sunulan ve Bingöl’deki askeri operasyonlarda PKK’ye ait sığınakta bulunduğu iddia edilen not kağıdının orijinalinin de ortada olmadığı ortaya çıkmıştı.

Savcılığın mütalaasında sanıklardan Saime Ateş Şerifoğlu, Mehmet Ali Yazıl, Hüseyin İzci, Abdulkadir Deniz, Ahmet Deniz ve Fikret Deniz’in beraatları talep edilirken, tutuklu sanıklar Tahsin Erdaş, Vedat Erol, Mehmet Deniz, Devran Aslan, Fikret Baği ve Şerif Mansuroğlu ile tutuksuz sanıklar Nursel Eser, Ziynet Erdaş ve Zuhal Dalçin için ise 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet cezası ile cezalandırılması talebinde bulunulmuştu.

Davanın 16 Nisan günü görülen duruşmasına tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS ile bağlanan Şerif Mesutoğlu, savunması sırasında “Bu ülkede adalet yok” diyerek bedenini ateşe vermişti.

Previous post
Dargeçit JİTEM Davası: Heyet yine değişti, tutuklama yok, ifadeler yeniden
Next post
Diyarbakır'da yedi kişi hakkında tutuklama kararı