Ana SayfaDünya‘Sofra tuzlarının yüzde 90’ında mikroplastik bulunuyor’

‘Sofra tuzlarının yüzde 90’ında mikroplastik bulunuyor’

HABER MERKEZİ – Bilim insanları, yapılan araştırmalar sonucu sofra tuzlarının yüzde 90’ınında mikroplastiğe rastlandığını açıkladı.

Bilim insanlarının altı kıtadan 16 farklı ülkede üretilen 39 farklı marka deniz, kaya ve göl tuzunu inceleyerek hazırladığı araştırmada bu markalardan 36’sında mikroplastik parçacıklarına rastlandı.

BBC Türkçe’nin National Geoographic’e dayandırarak verdiği habere göre dünyada tüketilen sofra tuzlarının yüzde 90’ının mikroplastik yer alıyor.

Çevre kuruluşu Greenpeace’in Doğu Asya bölümü ile Güney Koreli araştırmacılar, sofra tuzunda bulunan mikroplastikleri ve bunların plastik kirliliğinin yaygın olduğu farklı coğrafyalarla ilişkisini inceledi.

En çok mikroplastik Endonezya’da

Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika, Afrika ve Asya’da 21 ülkeden tuz örnekleri alınarak yapılan inceleme sonuçları, mikroplastik miktarının sofra tuzu markaları arasında büyük çeşitlilik gösterdiğine işaret etti.

Bu ülkelerin arasında en çok mikroplastik içeren sofra tuzu satılan ülke ise Endonezya oldu.

Ancak bilim insanlarına göre araştırma alanının dışındaki bölgeler de risk altında. ABD’deki New York Devlet Üniversitesi’nden Profesör Sherri Mason bu durumu, “Bu araştırma mikroplastiklerin ne kadar yaygın olduğunu gösteriyor. İngiltere’de tuzu satın almış olmanız, güvende olduğunuz anlamına gelmez” sözleriyle anlatıyor.

Söz konusu araştırmayı yürütenlerden biri olan York Üniversitesi Coğrafya Profesörü Alistair Boxall da “Analizimiz mikroplastiklerin ciddi yan etkilere neden olduğuna ilişkin sınırlı kanıt olduğunu gösteriyor” diyor.

Previous post
Yaklaşık 3 yıldır tutuklu: Bağırsakları iflas eden gazeteci Ataman'ın davası yarın
Next post
Akar duyurdu: S-400'lerin kurulumu 2019'da başlayacak